MOST pomrsio račune SDPu i HDZu na Kvarneru

Objavljeno 18.04.2017 - Vijesti

MOST pomrsio račune SDPu i HDZu  na Kvarneru

I kada su svi mislili da je gotovo s predstavljanjem kandidata za gradonačelnika Rijeke i župana na Kvarneru, dogodio se nagli preokret.

Božo Petrov je danas predstavio u Rijeci kao trećem gradu po veličini u Hrvatskoj kandidate, MOSTa za gradonačelnika i župana!

Svi su ostali iznenađeni kada su vidjeli da se na ova izrazito važna mjesta kandidiraju vrlo sposobne i jake žene, Riječanke.

Za gradonačelnicu Rijeke kandidatkinja MOSTa je mlada Petra Mandić koja je ujedno i predstojnica Ureda predsjednika Sabora RH, a za županicu PGŽa kandidatkinja MOSTa je energična Ines Strenja Linić koja u svojem zastupničkom mandatu najviše se angažirala oko osiguravanja sredstava  kako bi napokon započela gradnja Nove bolnice na Sušaku što smatra svojim najvećim uspjehom.

Božo Petrov je pohvalio obje kandidatkinje i napomenuo je da Rijeka nije mogla dobiti bolju osobu od Petre Mandić za kandidatkinju jer je ista odgovorna, marljiva i osoba kojoj se može vjerovati, a PGŽ je konačno dobila pravog borca u članici MOSTa Ines Strenja Linić koja će za razliku od sadašnjih predstavnika PGŽa znati se energičnije izboriti za prosperitet Primorsko-goranske županije, kao jedne od najzanimljivijih županija u Hrvatskoj.
Božo Petrov je napomenuo da se nada boljoj gospodarskoj situaciji ukoliko bi navedene dame  počele voditi grad i županiju.

Ines Strenja linić je prva predstavila svoj plan za PGŽ te je naglasila:

Također vas sve lijepo pozdravljam i zahvaljujem što ste došli.
„DJELUJEM NACIONALNO, SRCEM REGIONALNO!“

Županija treba biti   glavni promotor i nositelj perspektivnih projekata kako bi se omogućilo stvaranje mehanizma za upravljanje razvojem ove regije.
Moj program imati će 5 osnovnih dijelova:
1. EUROPA      a.)Ured PGŽ u Briselu
                       b.) Europska Agencija za lijekove u Rijeci nakon UK.
                       c.) Ekipiranje timova na razini PGŽ za bolju apsorciju sredstava u PGŽ
2. Jako Sveučilište znači jaka Rijeka i jaka županija – riječko sveučilište treba učiniti transparentnijim i mora biti u simbiozi s regijom u kojoj se nalazi, a ne od nje biti otuđeno. Mladi koji završavaju studiji trebaju znati da će se tu moći i zaposliti, a to znači stalno promišljanje kako bi studiji koji se provode bili oni koji potiči razvoj regije.
3. Riječka luka kao pokretač razvoja ove regije, ono što je nekad bila
4. Projekt Gorski Kotar i otoci 365 dana  -magistralni putevi koji prolaze kroz Gorski kotar imaju utjecaj na naše prekrasne šume koje je nužno održavati, potrebno je kontrolirano upotrebljavati resurse šuma, te gospodariti tim resursom stvarajući nova radna mjesta. otoci trebaju poticaje države i županije 365 dana, dostupnost zdravstvenih usluga, kontinuirana kulturna događanja, razvijanje obrazovanja, moraju biti usmjerene na življenje otoka tijekom cijele godine.
5. Zeleni plan za održivi razvoj PGŽa – usmjeriti svoje aktivnosti prema održivom upravljanju prostorom na dobrobit lokalnog stanovništva. Tu je potreban poseban naglasak na zaštiti okoliša i posebnoj zaštiti voda kao osnovnog prirodnog bogatstva PGŽa

Daljnji, još bolji razvoj Županije je nužan. Nužno je iskoristiti sinergiju različosti bogatstava koje nam pruža naša Županija. Isto tako Rijeka kao središte Županije mora biti poveznica i „vjetar u leđa“ tj. potpora svim projektima u regiji. Županija se ne smije baviti samo gradovima i općinama izvan Rijeke, ma koliko fiskalno PGŽ bila slabija od svog najvećeg grada. Njena moć je i u Rijeci, koja je centar regije koja je jedna od tri koja više uplaćuje u državni proračun negoli što iz njega povlači.
Jako Sveučilište znači jaka Rijeka i jaka Županija. Riječko Sveučilište treba učiniti transparentnijim, mora biti u simbiozi s regijom u kojoj se nalazi a ne od nje otuđeno. Mladi koji završavaju studij trebaju znati da će se tu moći i zaposliti, a to znači stalno promišljanje kako bi studiji koji se provode bili oni koji potiču razvoj Regije. Trebaju sticati znanja i kompetencije koje će ih učiniti zapošljivijima. No to je put na koji treba krenuti u zajedništvu i sa Županijom, Rijekom i cijelom regijom. Odnosno otvaranje novih studija koji će biti povezani s gospodarstvom generalno, ali i s potrebama našega kraja. No isto tako  i postupno smanjenje kvota onih studija koji proizvode kadrove koji ne mogu više naći posla.  Sveučilište otvoriti svima koji žele studirati, prvenstveno transparentnim i dostupnim socijalnim stipendijama i studentskim kreditima jer studirati trebaju moći svi koji to žele. Današnja stuktura studenata ne odgovara strukturi društva, to treba mijenjati.
Sveučilište sa svoja dva fakulteta Medicinskim i Zdravstvenim okosnica je jake buduće Sveučičišne bolnice ali i potpora razvoju zdravstvenog turizma ove regije koji ima stoljetnu tradiciju. Međutim Sveučilišnu bolnicu tek trebamo stvoriti – to nije samo Nova bolnica na Sušaku. Ona mora koristiti i stvarati nove tehnologije, nova postignuća u znanosti i medicini.  Ova regija su njen „vjetar u leđa“.
Riječku luku treba osnaživati. Jer je riječka luka, jaka Rijeka  i jaka Županija.

Petra Mandić se zahvalila povjerenju Bože Petrova te je ukratko predstavila svoj plan slijedećim riječima:

“RIJECI JE POTREBAN REMONT”

Kandidaturu za gradonačelnicu prihvatila sam jer želim živjeti i raditi u Rijeci.
Želim da I moji sugrađani imaju jednaku šansu, želim da ovo postane grad okrenut svakom čovjeku, grad jednakih priliak za sve!
Želim da moja djeca odrastu, školuju se I zaposle u Rijeci.
Želim da ovaj grad ponovo dobije šansu postati perjanica multikulturalnosti.
Grad razvoja i prosperiteta. Zbog sustavne nebrige i nedostatka vizije onih koji su ga do sada vodili, Rijeka na žalost to nije.

Što Rijeka ima?
Rijeka ima savršenu geostratešku poziciju.  U sinergiji s lukom, oduvijek je bila prostor razmjene kultura,znanja i najvećih svjetskih dostignuća.

RIJEKA TREBA POTPUNI REMONT !!!

Svjesni smo ubrzanog življenja. Lice grada naglo se mijenja. Naše življenje drugačije je nego li ono što je bilo prije., sigurno I od onoga kakvo očekuje nas i našu djecu.

ŽELIM DA RIJEKA BUDE GRAD OBRAZOVANIH I SRETNIH LJUDI!
Obrzovanje je uvijek ključ uspjeha. Moramo poticati suvremeno obrazovanje. Koncept cjeloživotnog učenja i razvijanja kompetencija u svim životnim dobima i na svim razinama kako bi naši građani bili uspješni i zadovoljni, bilo da se ostvaruju na radnom mjestu ili u upravljanju vlastitom tvrtkom.
Posebno ću poticati i razvijati aktivnosti kao što su seminari, radionice, projekti, umrežavanja s ciljem osposobljavanja i provođenja suvremenog poučavanja. Osigurat će se financijska i logistička potpora EU projektima koji se bave suvremenim obrazovanjem, naročito onima koji imaju predviđene susrete u Rijeci.

RIJEKA SE MORA OKRENUTI DJECI I MLADIMA!
 Kao majka male djece posebno razumijem potrebu za brigom o djeci predškolskog uzrasta. Osigurat ćemo proračunska sredstva za jeftine vrtiće i jaslice, kao i besplatno za drugo i svako slijedeće dijete. U našem je program focus na malo poduzetništvo stoga će se poticati privatne inicijative za osnivanjem vrtića i jaslica.

RIJEKA ĆE POSTATI GRAD PRIJATELJ GRAĐANINU, RADNIKU I PODUZETNIKU!
Poduzetničke kompetencije razvijat će se s fokusom na mikro i male poduzetnike. Primjerice preraspodjelom proračunskih sredstava za poticanje otvaranja novih radnih mjesta, provedbom transparentnih natječaja i javno dostupnim snimkama otvaranja ponuda u svim postupcima javne nabave koje provodi Grad.
Gradska uprava transformirat će se u istinski servis građana. Omogućit će se najviša razina koncepta otvorene vlasti. Sustav će se potpuno digitalizirati. Svi postupci i akti će biti javno dostupni. Pristupit će se uravnoteženju proračuna kroz plan sanacije zaduženja Grada i plan proračunskih ušteda. Izmjenit će se koncept obračuna i naplate grijanja i potrošnje vode. Uredit će se i ozeleniti grad. Postavit  samoodržive pametne klupe. Subvencionirat bicikli i vozila na električni pogon. Naš grad nije čist!

Na konferenciji za tisak MOSTa bilo je jako puno najvažnijih novinara PGŽa i opći dojam je da su kandidatkinje MOSTa uzburkale i onako neizvjesnu političku scenu u Rijeci i PGŽu.
Obje kandidatkinje su dominirale kroz predstavljanje programa te su najavile i fer play kampanju.
Božo Petrov je na kraju zaključio da Kvarner i Rijeka mogu bolje i da je sada vrijeme za to!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u