Moderna Danska muku muči s primitivnim pušenjem

Objavljeno 24.06.2019 - IzdvojenoVijesti

Moderna Danska muku muči s primitivnim pušenjem

Danska je jedna od zemalja Europske Unije s najviše pušača, te najvećim brojem smrti od raka kao posljedice pušenja. O cigareti je ovisno 23 posto punoljetnih Danaca, prvi put u posljednja dva desetljeća njihov broj raste. Izrastao je u nacionalni problem do te mjere da je cijena cigareta bila jedno od ključnih pitanja nedavne predizborne kampanje.

Knud Juel iz Nacionalnog instituta za javno zdravstvo autor je niza radova o očekivanom životnom vijeku Danaca. 1950-ih, kaže, on je bio među najduljima u zapadnoj Europi. Sada je pri dnu ljestvice. Glavni razlog za to – pušenje, osobito među ženama.

– Volimo se uspoređivati s Norveškom. Ondje su cigarete dvostruko skuplje nego u Danskoj. To znatno utječe na mlade pušače. U Danskoj je pet puta više mladih pušača nego u Norveškoj, oko 15 posto, kaže Knud Juel.

U Norveškoj u vrijeme nastave, pa ni izvan kruga škole, učenici ne smiju pušiti. U Danskoj takvog zakona nema. Onaj o zabrani prodaje cigareta maloljetnicima na snazi je deset godina. Istraživanja pokazuju da u svakoj drugoj danskoj trgovini neće, međutim, pitati kupca je li punoljetan. Svakoga dana prvi put za cigaretom posegne 40-ero danske djece.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u