Mlijunski manjak u HNSu i nova ulaganja u razvoj nogometa???

Objavljeno 07.04.2018 - SportVijesti

Mlijunski manjak u HNSu i nova ulaganja u razvoj nogometa???

U petak je u Zagrebu održana sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza, na kojoj je 39 nazočnih članova, od njih 56, prihvatilo izvješća o radu Izvršnog odbora i drugih tijela za prošlu godinu, kao i prijedlog završnog računa te izvješće revizora, najavljen je početak velikog projekta obnove terena prvoligaških klubova, a Ante Pavlović je postao prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.

HNS i dalje misli da je razvoj hrvatskog nogometa dobar, da nema  nikakve veze jer većina nogometnih stadiona nije u državi dovršena, da se navijačke skupine ponašaju sukladno željama organizatora utakmica, da je super što se prijenosi nogometnih utakmica HNL ne mogu vidjeti niti na jednoj nacionalnoj televiziji, da su nogometni suci u Hrvatskoj odlični i neovisni i da uopće nije važno ako neki nogometni klub ne plaća poreze i davanja. HNS i dalje misli da je Mamić super lik, pametan, uglađen, pošten slika i prilika HNSa!

U ovu godinu ušli smo i s promjenama u ustroju Saveza, koje za cilj imaju još više unaprijediti sve naše organizacijske procese. Želimo do kraja iskoristiti potencijale hrvatskog nogometa koji djeluje u teškim uvjetima, na malom tržištu i sa slabim gospodarstvom. Ponosni smo što u takvim okolnostima uspijevamo kroz vlastitu djelatnost financirati brojne aktivnosti i projekte. Moramo i dalje biti pažljivi u raspolaganju svojim sredstvima te ulagati u razvoj nogometa i bazu kao što to činimo svih ovih godina. Jedino tako možemo nastaviti s kontinuitetom odličnih rezultata, rekao je predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker u govoru kojim je otvorio rad skupštinara.

Ove godine uživat ćemo u spektakularnim utakmicama s hrvatskom reprezentacijom, no iskoristimo taj pozitivan zanos i u svim drugim aspektima. Za razvoj domaćih natjecanja, za izgradnju infrastrukture, za konstruktivan dijalog s državom i lokalnim sredinama o konkretnoj pomoći za infrastrukturu i nogomet mladeži. Smatram da sve što činimo treba biti usmjereno prema mladim nogometašima i nogometašicama, da njima omogućimo što bolje uvjete za razvoj i bavljenje nogometom, istaknuo je Šuker.

U preodočenom financijskom izvješću za 2017. godinu stoji da je Hrvatski nogometni savez ostvario prihode u iznosu od 142.124.409,04 kuna, dok su rashodi bili u iznosu od 147.743.925,21 kune, što čini manjak od 5.619.516,17 kuna. Prihodi su za 9,3 posto premašili ono što je bilo predviđeno planom, a rashodi su bili veći za 8,6 posto u odnosu na plan, ali je manjak prihoda nad rashodima bio na razini 93,7 posto od planiranog.

Manjak prihoda nad rashodima očekivan je s obzirom da se u 2017. godini nisu održavale završnice europskog ili svjetskog prvenstva. To je uobičajena praksa. Savez je u 2017. godini ostvario sve programske ciljeve, a jedan od najvažnijih je plasman A reprezentacije na SP, što će donijeti značajna financijska sredstva koja će nam omogućiti nova ulaganja u razvoj nogometa, pojasnila je voditeljica HNS-ova Odjela za računovodstveno-financijske poslove Ružica Bajrić.

Revizorsko izvješće predstavio je Vladimir Topolnjak iz PwC-a te rekao da svi financijski izvještaji Hrvatskog nogometnog saveza istinito i fer prikazuju financijski položaj HNS-a i financijsku uspješnost, u skladu sa Zakonom o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Izglasane su izmjene Statuta i Disciplinskog pravilnika te odbijene dvije molbe za ublažavanje kazni, a HNS-ov direktor natjecanja i infrastrukture Marijan Kustić objavio je da je dovršen natječaj za obnovu prvoligaških terena.

Odabrali smo dva izvođača radova i idući ćemo tjedan s njima održati sastanke. S gradovima smo već potpisali ugovore i krećemo s tim, možda i najvećim, projektom Hrvatskog nogometnog saveza, rekao je Kustić.

Jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih sportskih djelatnika te dobitnik brojnih državnih priznanja za svoj doprinos hrvatskom nogometu i sportu općenito, 84-godišnji Ante Pavlović postao je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a, institucije u kojoj je bio savjetnik, glavni tajnik i član Izvršnog odbora.

U temelje hrvatskog nogometa ugrađena je borba HNS-a za samostalnost Hrvatske. Ona se vodila u svim fazama, posebno u Jugoslaviji. I utakmicom protiv SAD-a ostvarena je konačna pobjeda, kao jedinstvene utakmice u svijetu gdje je jedna reprezentacija izvan Fife igrala s momčadi iz Fife. Zadržimo te vrijednosti hrvatskog nogometa, razvijajmo nacionalnu svijest, mi smo kroz nogomet donijeli našu himnu, zastavu i grb u sve domove svijeta, što nitko ni izbliza nije učinio. Zato budimo ponosni na Hrvatski nogometni savez i hrvatski nogomet, rekao je Ante Pavlović nakon što ga je Davor Šuker imenovao počasnim glavnim tajnikom Hrvatskog nogometnog saveza.

Na Skupštini su dodijeljene i HNS-ove prestižne nagrade Trofej podmlatka, koje su dobili Stjepan Benić, Jozo Pirić, Milan Đuričić i posthumno Rudolf Krznarić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u