MLADI FINSKI TALENT ODAJE POČAST STARIM MAJSTORIMA

Objavljeno 28.01.2017 - Kultura

MLADI FINSKI TALENT ODAJE POČAST STARIM MAJSTORIMA

Recital mladog finskog pijanista Ossija Tannera pod nazivom „Mladi finski talent odaje počast starim majstorima“ na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 30. siječnja 2017, u sklopu proslave 100. godišnjice neovisnosti Finske. Koncert je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Finske u RH.

Ossi Tanner, rođen 1997, jedan je od najvećih mladih talenata u Finskoj. Studira na Sibelius akademiji u klasi prof. Erika T. Tawaststjerna. Godine 2013. bio je izabran za Youth Piano Academy, koja je osnovana kako bi se razvijala mala skupina iznimno talentiranih mladih pijanista u Finskoj. Pohađao je naprednu nastavu kod gotovo svih vodećih finskih pijanista kao što su Paavali Jumppanen, Matti Raekallio Henri Sigfridsson i Antti Siirala. Ruski pijanist Konstantin Bogino njegov je mentor od 2010. godine. Tanner je također učio i od Borisa Bermana sa sveučilišta Yale i Thomasa Hechta iz konzervatorija u Singapuru. Najnoviji uspjeh Ossi Tannera je osvojena prva nagrada na nacionalnom Madetoja natjecanju održanom u siječnju 2015. Uz to, on je dobitnik mnogih drugih nagrada za glasovir i komornu glazbu na natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Surađivao je s međunarodno priznatim glazbenicima kao što su Sakari Oramo, Atso Almila, Reka Szilvay, Hagai Shaham i Edward Arron.
Na programu njegova riječkog koncertnog recitala djela su, kako navodi u najavi, njemu omiljenih skladatelja: Sibeliusa, Chopina i Beethovena.

”Jean Sibelius je finski nacionalni skladatelj i nedvojbeno najveći skladatelj iz Finske. Njegova glazba je utjelovila nacionalni identitet Finske prije 100 godina i savršeno predstavlja mentalitet Finaca i krajolik Finske sa svojim beskrajnim šumama i jezerima. Dok sam živio u inozemstvu, kada bih slušao Sibeliusa uvijek bih čeznuo za domom. Osjećam ogroman ponos i čast što imam priliku podijeliti svoju strast kroz njegovu glazbu kao i glazbu drugih omiljenih mi skladatelja kako bismo u Rijeci obilježili 100. godišnjicu nezavisnosti Finske!“, najavljuje Ossi Tanner koji će izvesti Sibeliusova djela: “Impromptu br. 5”, „Jela“, „Romansa“ i „Finlandia“.

Frédéric Chopin bit će zastupljen svojim Etidama, a Beethoven sonatom „Appasionata“, koja se smatra Beethovenovom najvećom i tehnički najzahtjevnijom sonatom za glasovir.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u