Ministar Krstičević podnio ostavku

Objavljeno 07.05.2020 - IzdvojenoVijesti

Ministar Krstičević podnio ostavku

Dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su u četvrtak pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra. Avion se srušio stotinjak metara od Doma za starije “Ivan Pavao II.” u kojemu je smjesteno 90 korisnika. Ministar Damir Krstičević zbog toga je podnio ostavku na mjesto ministra obrane i potpredsjednika Vlade.

Ministar Krstičević podnio ostavku

– Jako je teško izgubiti vojnika. Jako je teško i ministru obrane i svakom zapovijedniku HV-a, kazao je mnistar Damir Krstičević. Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni., dodao je. “Ja s današnjim danom podnosim ostavku”, zaključno je kazao ministar obrane i potpredsjednik Vlade.

– Istina se mora govoriti i o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju, poručio je Krstičević koji o ostavci još nije informirao premijera Andreja Plenkovića.

Poginuo član Krila Oluje

– Poginuli su natporučnik Marko Novković i polaznik Luka Jagetić. Razlozi pada aviona nisu poznati. Formirao sam istražno povjerenstvo, koje će nam odgovoriti na sva pitanja, poručio je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Robert Hranj. Izrazio je iskrenu i duboku sućut obiteljima poginulih. Pilot Novković bio je član član Krila Oluje, iskusan pilot, a polaznik Jagetić je već obavio samostalni let i letačka obuka je išla po planu, rečeno je na presici.

– U zrakoplovu HRZ-a bili su u trenutku nesreće instruktor i kadet koji su se nalazili na redovnom trenažnom letu. Očevici tvrde kako su čuli dosta snažno brujanje zrakoplova dok je još bio u zraku a potom se naglo strmoglavio prema zemlji nakon čega je uslijedila eksplozija pri čemu se zrakoplov zapalio. Naime, zrakoplov je pao tek nekoliko kilometara udaljen od zračne luke Zemunik, jedne od najsigurnijih zračnih luka u Hrvatskoj koja ima čak dvije piste koje su pogodne za slijetanje u svim vremenskim uvjetima. Vremenski uvjeti danas na ovom području nisu baš idealni za let. Ne puše strašno snažan vjetar, nekih 35, 40 km/h, međutim kako nam je i potvrdio naš meteorolog – ovaj vjetar zna biti iznimno opasan s obzirom da ima one nepredviđene udare, refule, izvjestio je.

Ministarstvo obrane ranije je priopćilo da je vojni školski avion ZLIN, u kojemu su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na redovnom obučnom letu, pao oko 16 sati kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, a na mjesto događaja upućene su nadležne službe. Nakon dolaska na mjesto događaja o svim poduzetim mjerama i radnjama policija i Ministarstvo obrane izvijestit će javnost.

Sućut premijera Plenkovića obiteljima poginulih pilota

“Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće”, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru. Premijer je u Dnevniku HTV-a osobno i u ime Vlade izrazio sućut obiteljima dvojice mladih pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote na ovom trenažnom letu. – Izrazito mi je žao zbog gubitka dva mlada života, rekao je.

Sućut predsjednika Republike obiteljima poginulih pilota

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su izgubili život u nesreći. U riječima sućuti istaknuo je kako je to “strašan i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji, nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kao i za Oružane snage Republike Hrvatske.

Druga ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme

Pad vojnog školskog aviona ZLIN druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme. Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice poginuli su bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.

Prije nešto manje od šest godina, 5. kolovoza 2014. lovački zrakoplov MiG-21 srušio se u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice. Avionom je upravljao pilot Stanko Hrženjak koji se uspješno katapultirao.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u