Milijun turista, stotine zaposlenih, oživljavanje mjesta – tomu se nadaju u Kumrovcu.

Objavljeno 25.05.2019 - GospodarstvoIzdvojeno

Milijun turista, stotine zaposlenih, oživljavanje mjesta – tomu se nadaju u Kumrovcu.

Peti natječaj za prodaju Političke škole u Kumrovcu bio je uspješan. Kineska poduzetnica Jiang Yu u obnovu ruševnog zdanja namjerava uložiti 20 milijuna eura. Tita poštuje, kaže, ali on neće biti u središtu projekta.

– Zainteresirani smo za razvijanje kongresnog i zdravstvenog turizma. Zajedno s Jadranom, ovdje bi se moglo raditi 12 mjeseci u godini, rekla je Jiang Yu, poduzetnica iz Kine.

Politička škola tek je početak. Ministarstvo državne imovine uskoro objavljuje natječaj za prodaju zemljišta uz Političku školu, a Sportsko-rekreacijska poljana u Razvoru, to jest stadion građen za Univerzijadu – država je predala u vlasništvo općine. Milijuni kuna za obnovu, nada se načelnik, stižu iz Kine.

– Memorandum koji smo potpisali u Pekingu kad sam bio gore, uključen je i ovaj stadion, znači on bi trebao biti uključen u cijelu ovu priču u Kumrovcu, rekao je Robert Šlajt, načelnik općine Kumrovec.

Zasad se uređuje centar za posjetitelje. Ministarstvo graditeljstva sufinancira ovaj projekt s oko 300 tisuća kuna.

– Moj stav je da još više sredstava treba doći u općine i gradove, oni znaju što građanima treba i znaju potrebe, naglašava Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

A općini Kumrovec treba što brža aktivacija državne imovine, poput Spomen-doma, koji je u vlasništvu Ministarstva obrazovanja. Službeno, danas je to Znanstveno-kongresni centar. Ali samo ga zapravo čuvaju od propadanja.

– Čuvali i sačuvali da ne bude devastiran do kraja i jedina nam je želja da se objekt obnovi i stavi u funkciju, naglašava Robert Gobac, upravitelj Znanstveno-kongresnog centra.

– Dočim mi to dobijemo, ako to dobijemo, onda ćemo znati nekadašnji ideološko-hedonistički centar pretvoriti u poduzetnički i gospodarski objekt, naglašava Goran Marić, ministar državne imovine.

Milijun turista, stotine zaposlenih, oživljavanje mjesta – tomu se nadaju u Kumrovcu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u