Milanovićeva i Linićeva promašena gospodarska politika

Objavljeno 19.04.2014 - GospodarstvoIzdvojeno

Milanovićeva i Linićeva promašena gospodarska politika

Dok Milanović nema blage veze o gospodarstvu, Linić je stara generacija političara još iz komunističkog sustava gdje tržišna ekonomija nije bila bitna i gdje su privatni poduzetnici bili neprijatelji broj jedan.

Zadnji primjer loših procjena je najava Linića na Hrvatskom radiju da se Vladinim novim “mjerama” neće povećati cijene goriva. Dogodilo se sasvim suprotno i cijene lete u “nebo”.

Na snagu je stupila Vladina uredba kojom su trošarine na naftne derivate povećane za 20 lipa po litri. Na to su odmah reagirale naftne kompanije pa su na benzinskim postajama cijene benzina i dizela danas veće od 20 do 25 lipa po litri.

Na većini benzinskih postaja, gdje je još jučer eurosuper 95 stajao od 10,58 do 10,69 kuna po litri, danas je cijena povećana – od 10,83 do 10,94 kune. Eurodizel je premašio cijenu od 10 kuna. Sada stoji od 10,04 do 10,14 kuna, 25 lipa više od dosadašnje cijene (od 9,79 do 9,89 kuna po litri). Povećanje cijena za 20 ili 25 lipa po litri odnosi se i na eurosuper 98 ili 100.

Vladinom uredbom nisu se povećale trošarine za plinsko ulje za grijanje. Tako su nepromijenjene ostale cijene plavog dizela i loživa ulja, koje trenutačno iznose 6,32 odnosno 6,44 kune po litri.

Vladinim mjerama svi nezadovoljni

Cijene eurosupera 95 i eurodizela su okvirne jer naftne kompanije na temelju novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je stupio na snagu početkom veljače, slobodno formiraju cijene derivata pa ih mogu mijenjati svakodnevno ili čak i tijekom dana. Također, neke naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i više vrsta jednog derivata (npr. Ina na svojim postajama ima dvije vrste eurosupera 95 ili eurodizela, jedne bez oznake class, a druge s oznakom, ili Crodux, koji eurosuper ili eurodizel ima obični i s oznakom premium), a imaju i različite cijene za pojedine derivate ovisno o lokaciji postaje.

Kako više nema ni obveze da naftne kompanije objavljuju ažurirane cijene na svojim internetskim stranicama, građani tek na benzinskim postajama mogu saznati po kojoj cijeni kupuju određeni derivat.

Slika KIGO.hr

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u