Međunarodni dan turističkih vodiča

Objavljeno 17.02.2021 - Zanimljivosti

Međunarodni dan turističkih vodiča

Upoznajte prirodne vrijednosti, bogatu kulturnopovijesnu baštinu i tradicijske zanate kroz vođeni obilazak Skradinskog buka kojeg u subotu, 20. veljače 2021., daruju vodiči interpretatori NP „Krka“

U povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, 21. veljače, vodiči interpretatori Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ pozivaju sve zaljubljenike u prirodu da im se pridruže u prigodnom vođenom obilasku Skradinskog buka u subotu, 20. veljače 2021. Osim uživanja u zimskom ugođaju posjetitelji će se, kroz stručno i zanimljivo vođenje naših vodiča interpretatora, pobliže upoznati s izuzetnom florom i faunom, bogatom kulturnopovijesnom baštinom i tradicijskim zanatima u etno-selu.

Za obilazak su predviđena četiri termina: od 9.30 do 11.30, od 10.30 do 12.30, od 12 do 14 i od 13 do 15 sati a mjesto okupljanja jest info pult kod parkinga na Skradinskom buku. Ljubazno pozivamo sve zainteresirane da svoj dolazak potvrde do petka, 19. veljače putem sljedeće poveznice http://bit.ly/3rV42uU.

Zbog epidemioloških mjera broj sudionika po grupi je ograničen. Prilikom obilaska zatvorenih prostora potrebno je predvidjeti zaštitnu masku.

U zimskim mjesecima Nacionalni park „Krka“ može se posjetiti po jednokratnoj cijeni ulaznice od 30 kn za odrasle i 20 kn za djecu od 7 do 18 godina. Park je otvoren od 9 do 16 sati.

U poslu, i uopće u životu, uvijek valja biti susretljiv i ljubazan. Upravo su takvi vodiči interpretatori u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“. Ti entuzijastični i kreativni vodiči nastoje kroz neposredno iskustvo posjetitelje podučiti o prirodnim i kulturnim vrijednostima ovoga područja. Svaki izlet pod vodstvom interpretatora Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ istraživačka je avantura u kojoj se posjetiteljima otkrivaju novi vidici i spoznaje.

Brojne osobe iz svijeta filma, mode i zabave posjećuju NP „Krka“ i uživaju u prirodnim i kulturnopovijesnim vrjednotama, najčešće u strogoj privatnosti i samozatajno, u pratnji naših stručnih vodiča, među njima Bill Gates, Jon Bon Jovi, Gwyneth Paltrow, Valentino, Eva Longoria, Michael Caine, Quincy Jones, Chris Tucker, Kings of Leon, Will Ferrell, Lily Allen, članovi kraljevskih obitelji i mnogi drugi. Naši vodiči interpretatori spremni su svakom posjetitelju, i onima u organiziranim grupama, i onima koji posjećuju Visovac ili manastir Krka, prenijeti svoje veliko znanje i još veću ljubav prema lokalitetu koji interpretiraju. Jer za njih interpretacija nije samo „posao“, već način razmjene vrijednosti, emocija i nadahnuća: uspješna je onda kada je posjetitelj, zahvaljujući njoj, vidio, doživio i počeo cijeniti nešto u zaštićenom području što mu je do tada bilo nepoznato.

Važan dio posla koji vodiči interpretatori obavljaju jest izvođenje edukativnih programa za djecu. Kroz brojne radionice oni djeci pokazuju kako svojim ponašanjem mogu utjecati na prirodu, uče ih o vodi, o biljkama i životinjama koje žive u Nacionalnom parku „Krka“. U samome Parku s djecom obilježavaju važne datume u zaštiti prirode, igraju se i natječu na svježem zraku, a posjećuju ih i na njihovom „radnom mjestu“: u školama i vrtićima.

Omiljeni među posjetiteljima, koji dolaze sa svih strana svijeta, od Dalekog istoka do hladnoga sjevera, vodiči interpretatori Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ oduševljavaju gotovo kao sama Krka. Zato im, i svim ostalim pripadnicima te profesije, čestitamo Međunarodni dan turističkih vodiča!

Autor: Katia Župan

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u