Međunarodni dan muzeja 2017.

Objavljeno 16.05.2017 - KulturaVijesti

Međunarodni dan muzeja 2017.

Arheološki muzej u Zagrebu u sklopu izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ priređuje proslavu Međunarodnog dana muzeja u četvrtak 18. svibnja. U sklopu „Muzejske ordinacije“ organiziran je raznolik program za sve uzraste od 11:00 do 20:00 sati, a ulaz u Muzej je besplatan.

U programu pod nazivom „Biti zdrav nije tajna“ očekuje nas:

11:00 – Tajne našeg mozga – radionica je za predškolski uzrast u kojoj možemo naučiti tko nam to kaže koje mišiće koristimo za skakanje, tko zna kad smo gladni, tko nam kaže kada smo umorni te da je vrijeme za spavanje; a da nije mama!

12:00 – Tajni balzami za mame i bebe – radionicu za djecu i odrasle vodi Jelica Liščić, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Shea maslac odlično štiti kožu od isušivanja, zbog čega su ga afričke žene tradicionalno koristile za osjetljivu kožu beba već od prvih dana rođenja. Noćurak se koristi za njegu suhe i atopične kože, kod psorijaze, ali i općenito u njezi kože kada joj je potrebna intenzivna ishrana a ne sadrži alergene. Kako izraditi svoj balzam saznajemo na ovoj zanimljivoj radionici za velike i male.

13:00 – Pristup pacijentu u antičkoj Grčkoj – naziv je predavanja koje će održati dr. sc. Martin Kuhar, dr. med. s Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU. Hipokratska je medicina prva prava racionalna revolucija medicinske misli. Medicina u Grka prije Hipokrata bila je slična svim ostalim pretpovijesnim religijsko-magijskim sustavima u kojima su dominantnu ulogu igrali svećenici, a bolest se objašnjavala pomoću utjecaja nadnaravnih sila. U ovome će izlaganju dr. sc. Kuhar kontekstualizirati pojavu znanstvene hipokratske medicine i prezentirati njene najznačajnije osobitosti. Objasnit će njenu empirijsku komponentu i utjecaj na demistifikaciju bolesti na primjeru epilepsije. Također, prezentirat će osobitosti Hipokratove škole na Kosu u njenom davanju prednosti individualnom pristupu bolesniku, holizmu te prognozi u odnosu na dijagnozu. Razložit će fiziološku humoralnu teoriju kao osnovu za terapiju bolesti, te dati pregled najvažnijih spisa iz Corpusa Hippocraticuma, uz poseban osvrt na Hipokratovu zakletvu iz koje se može rekonstruirati tadašnji odnos između bolesnika i liječnika.

14:00 – Tajne izrade kozmetičkih pripravaka – radionica je za odrasle koju će održati Maja Vugrinec mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb. Upoznat ćemo građu kože, te što se na staničnoj razini događa starenjem kože. Saznat ćemo koje se aktivne tvari koriste u kremama i koja se ulja koriste u prirodnoj kozmetici. Starenje ne možemo zaustaviti ali ga možemo usporiti, saznajte kako na ovoj radionici za odrasle.

15:00 – Male tajne dobrog zdravlja – uz mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi Jasminka Vugec Mihok, mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb upoznati će nas s dijabetesom.
Procjenjuje se da u Republici Hrvatskoj od šećerne bolesti boluje preko 400.000 osoba, a tip 2 najčešći je oblik dijabetesa. Velik broj oboljelih, zapravo, ne zna da ima šećernu bolest. Kako prepoznati bolest te kako je kontrolirati te kakav je Vaš šećer u krvi saznajte na ovoj radionici za odrasle.

16:00 – Tajne farmacije od antike do danas – naziv je predavanja Emilije Horvat mag.pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb.
Koje su ljekovite biljne tvari poznavali Hipokrat, Dioskorid i Galen? Koju kozmetiku su koristile žene u antici? Koje su bile težnje alkemičara? Znate li kako je otkriće prvog pravog antibiotika, penicilina, bilo slučajno! Možemo biti ponosni da je i Hrvatska među rijetkim zemljama koja je razvila originalni antibiotik – azitromicin, poznat kao Sumamed. A imamo i jedne od najstarijih ljekarni u svijetu, smještene u Dubrovniku i Zagrebu, koje od 14. stoljeća obavljaju ljekarničku djelatnost. Nekad se u ljekarni u Kamenitoj ulici u Zagrebu moglo kupiti pijavice. A danas? Posjetite nas i saznajte više…

17:00 – Poznata biljka – tajni lijek – radionica za školski uzrast u kojoj učimo koje biljke poznajemo a možda nismo upoznati koliko su ljekovite. Saznajte koje su mišljenje Rimljani imali o kupusu i što je ljekovito u našoj kuhinji. Vaši kreativni radovi postat će dio izložbe koju pripremamo u lipnju.

17:00 – Tajna zdrave hrane – radionica je za odrasle u organizaciji Zdravog Pinkleca.
Ana Balić podsjetit će nas na zaboravljene namirnice kao što je konoplja, njezine sjemenke i ulje, te kako ih sve danas možemo primjenjivati. Naučit će nas tajne izrade pročišćenog mliječnog masla (Ghee) te ćemo izraditi i kušati ukusan namaz od kikirikija.

18:00 – Tajna ljudskog mozga – naziv je predavanja doc. dr. sc. Gorana Sedmaka s Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Hrvatski institut za istraživanje mozga istražuje još neotkrivene mogućnosti koje naš mozak skriva. U razvoj mozga uputit će nas doc. dr. sc. Goran Sedmak iz Zavoda za neuroznanost te nam otkriti neke nove spoznaje o mozgu koje istražuju hrvatski znanstvenici.

19:00 – Tajna pete mumije – filmska čajanka
Uz ukusan čaj posjetitelji mogu pogledati film u kojem glavnu ulogu ima mumija iz Arheološkog muzeja u Zagrebu!

Program „Biti zdrav nije tajna“ organizira se u sklopu 22. Edukativne muzejske akcije „Tajne“ Hrvatskog muzejskog društva a biti će realiziran uz podršku Gradske ljekarne Zagreb, Medicinskog fakulteta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te brojnih drugih suradnika.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u