Masovna histerija u Sloveniji zbog Todorića

Objavljeno 27.06.2014 - Gospodarstvo

Masovna histerija u Sloveniji zbog Todorića

Napokon je, završeno Agrokorovo preuzimanje Mercatora. Sve je dogovoreno, dans bi posao trebao biti i formalno završen, čime će se stvoriti vodeći trgovačko-prehrambeni div u regiji. I dok u Hrvatskoj stižu čestitke za obavljeni posao, na slovenskoj strani mnogo je nezadovoljnih. Za vikend se u Ljubljani najavljuju i prosvjedi.Naime, slovenski političari su stvorili masovnu histeriju protiv Todorića i sada bi slovenska javnost radije da Mercator poropadne i da ljudi završe na ulici, nego da ga preuzem Hrvat, Todorić.

Stvaranje najvećeg trgovačkog lanca u središnjoj i istočnoj Europi

Agrokorovo preuzimanje slovenskog Mercatora popratile su vodeće svjetske novinske agencije, ističući kako se radi o najvećem preuzimanju na Balkanu i kako se njime testira koliko je Slovenija spremna privatizirati državnu imovinu.
Reuters piše kako će Agrokor preuzeti 53 posto udjela u Mercatoru po cijeni dionice od 86 eura, manje od prethodno ponuđenih 120 eura, te da će ukupna vrijednost preuzimanja dosegnuti 323,8 milijuna eura. Navodi i da je Mercator u travnju postigao dogovor s bankama kreditorima o restrukturiranju dugova od milijardu eura, čime je otvoren put za ovo preuzimanje.

Reuters podsjeća da država nema izravnu kontrolu nad Mercatorom, ali drži udjele u kompanijama i bankama koje to imaju. Bloomberg pak piše kako ukupna vrijednost Agrokorova preuzimanja Mercatora doseže 1,3 milijarde eura, što je najveće preuzimanje na Balkanu, jer osim kupnje 53 posto tvrtke, sporazum uključuje i reprogramiranje dugova Mercatora od milijardu eura, među ostalim Agrokorovim kreditom od 200 milijuna eura. U prvom tromjesečju ove godine, piše Bloomberg, prihodi Mercatora pali su 5 posto na godišnjoj razini, na 625 milijuna eura, nakon što se kompanija povukla s bugarskog tržišta. Gubitak kompanije u prvom je kvartalu iznosio 8,5 milijuna eura, dok je u istom lanjskom razdoblju bio 8,6 milijuna. Agrokorovim preuzimanjem Mercatora stvorit će se najveći trgovački lanac u središnjoj i istočnoj Europi, s godišnjim prihodima od oko 7 milijardi eura. Taj će posao, navodi Bloomberg, ojačati i slovenske banke, koje će prodati svoje udjele u Mercatoru.

Sporazum je konačno postignut, što je vrlo pozitivan signal ne samo s poslovnog, nego i političkog aspekta. Postojalo je političko protivljenje, pa bi sporazum trebao ohrabriti međunarodne investitore koji žele sudjelovati u privatizaciji u Sloveniji, kazao je za Bloomberg Gunter Deuber, direktor istraživanja u Raiffeisen Bank International u Beču.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak čestitao je Agrokoru na preuzimanju Mercatora te rekao kako se nada pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju. Trebamo čestitati na transakciji i uspjehu, očito nije bilo lako. Mislim da to daje perspektivu svima, ne samo u koncernu, nego i široj hrvatskoj industriji, da se pokažu konkurentnim i iskoriste distributivni lanac koji je često presudan u udjelima na tržištu koje pojedini proizvod zauzima. Iskreno se nadam pozitivnim efektima i za hrvatsku trgovinu i industriju,  izjavio je Vrdoljak.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocijenila je da se preuzimanjem Mercatora jača i uloga Agrokora na regionalnom tržištu te da se povezivanjem Agrokora i Mercatora dobiva nova kvaliteta i korist za gospodarstva i Hrvatske i Slovenije.

Ovim proširenjem dolazi do mogućnosti za pojačanim plasmanom hrvatskih proizvoda u zemljama okruženja u kojima je Mercator poslovao. Preuzimanje Mercatora bi trebalo imati pozitivne učinke i iz razloga što bi se njime stvorio veliki regionalni lanac, koji bi mogao konkurirati i natjecati se s ostalim snažim europskim lancima te tako dodatno pridonijeti jačanju gospodarstava i Hrvatske i Slovenije, ističe potpredsjednik HGK za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove Domagoj Juričić.

“Najgori oblik tajkunskog preuzimanja”

U Sloveniji potpuno druga priča. Sindikati su ogorčeni. Oni su se ponovno izjasnili protiv okončanja prodaje te od premijerke Alenke Bratušek zahtijevaju da se prodaja zaustavi odnosno cijeli proces odgodi. Slovenska premijerka naglasila je da je njena vlada napravila sve da se u Mercatoru sačuvaju radna mjesta. Nisam vidjela kupoprodajni ugovor, ali sam napravila sve što sam mogla napraviti, rekla je Bratušek.

Prodaja Mercatora Agrokoru najgori je oblik tajkunskog preuzimanja, rekao je novinarima Dejan Židan, predsjednik Socijalnih demokrata (SD). Tvrdi da će novi vlasnik smanjiti broj zaposlenih i umjesto slovenskih proizvoda u Mercatorovim trgovinama prodavati više hrvatskih, osobito iz Agrokorova proizvodnog programa. Prodaja Mercatora koncernu Agrokor klasičan je slučaj kako poduzeća ne treba prodavati, a da je postupak prodaje ponovljen, za Mercator bi se bio našao povoljniji strateški kupac, smatra Slovenska pučka stranka.

Iako je sklapanje posla konačno pri kraju, pred Agrokorom je mukotrpan put optimalnog spajanja tvrtki i uspješnog poslovanja.

Foto: Jure Eržen/Delo

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u