Mamiću oduzeti dokumenti, limitiran na BiH prostor!

Objavljeno 12.06.2019 - Vijesti

Mamiću oduzeti dokumenti, limitiran na BiH prostor!

Sud Bosne i Hercegovine odbio je zahtjev hrvatskih vlasti za određivanje pritvora nekadašnjem Dinamovu čelniku Zdravku Mamiću, koji su dostavljeni nakon što je raspisana međunarodna tjeralica, te naložio oduzimanje putnih isprava i zabranu izlaska iz zemlje, dok je Mamić novinarima rekao kako se radi o politički motiviranom procesu protiv njega.

Izašavši iz suda BiH u kojemu se zadržao manje od sat vremena, Mamićev bosanskohercegovački branitelj Zdravko Rajić kazao je da je njegov klijent rekao kako posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo te se protivi izručenju Hrvatskoj. Nakon toga Sud BiH odbio je zahtjev za Mamićevo izručenje, kao i određivanje pritvora, što se automatski traži pri raspisivanju međunarodne tjeralice.

– Ne bih prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radilo o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa – rekao je odvjetnik Rajić.

Ponovio da nije oštetio proračun ni Dinamo, osječki sud nazvao zločinačkim

Sam Mamić je izlazeći iz Suda BiH bio vidno raspoloženiji od trenutka kada je stigao pred tu pravosudnu instituciju. Ponovio je tvrdnje da nije oštetio ni državni proračun ni Dinamo.

– Ne možete u tim optužnicama pročitati da sam oštetio državni proračun ili utajio porez niti za jednu lipu. Ni Dinamo nije napisao da se osjeća oštećenim – rekao je Mamić. Pritom je iznio optužbe kako se radi o politički motiviranom progonu.

– Hrvatski režim mi se navalio na leđa iz političkih razloga i to je politički montirani proces. Traži se moja eliminacija iz sportskog, čak i fizičkog života Republike Hrvatske – istaknuo je. Mamić je dodao kako mu je glavni cilj izbjeći Osječki sud koji je, kaže, zločinački.

– Moj cilj da se suđenje ni meni ni ostalim okrivljenicima ne dogodi u Osijeku. To je zločinački sud koji radi po diktatu. Ucijenjen je od hrvatskih službi – rekao je tvrdeći da je bivši državni odvjetnik Dinko Cvitan svojedobno ucijenio sudsko vijeće da ga moraju osuditi u prvostupanjskom postupku na kaznu zatvora veću od pet godina.

Mamić: Vjerujem pravosuđu BiH

Upitan o tome kakav će biti sudbina zahtjeva o izručenju, Mamić je dodao kako vjeruje pravosuđu BiH te da ostaje u ovoj zemlji. Pri tome je naveo kako su ga u Hrvatskoj pravni autoriteti poput profesora Davora Derenčinovića i Jasne Omejec uvjeravali kako druga optužnica protiv njega pred Županijskim sudom u Osijeku neće biti potvrđena, no na kraju se to ipak dogodilo.

Po proceduri, Sud BiH je danas mogao odrediti ekstradicijski pritvor za Mamića po međunarodnoj tjeralici, no to nije učinio. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković trebao bi uputiti zahtjev za izručenjem Mamića nakon čega će se vlasti BiH o tome očitovati.

Sljedeći korak je određivanje rasprave pred Sudom BiH o meritumu zahtjeva hrvatskih vlasti za izručenjem na temelju kaznenog procesa koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku.

Odvjetnik Rajić kazao je nakon ročišta kako nova optužnica ima preko 700 stranica.

– Moramo je detaljno proučiti. Postupak zahtjeva detaljnu elaboraciju, tražit ćemo odgovarajući rok za pripremu obrane – rekao je Rajić.

Bošnjaković: Zahtjev za Mamićevo izručenje potpisat ću u najkraćem mogućem roku

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da će u najkraćem mogućem roku potpisati zahtjev za izručenje bivšeg čelnika Dinama, no nije želio nagađati kada bi Mamić mogao biti u Hrvatskoj.

– Mi trebamo prekontrolirati je li spis cjelovit, potpun. Nakon što ocijenimo da jest, tek tada možemo podnijeti zahtjev za izručenje – kazao je Bošnjaković i objasnio da nakon što potpiše zahtjev, a što će učiniti “ovih dana”, čim utvrdi je li u sudskom spisu sva potrebna dokumentacija, zahtjev za izručenje poslat će Ministarstvu pravde BiH, koje ga pak prosljeđuje nadležnim sudovima.

– Nakon toga sudovi u BiH odlučuju jesu li formalni uvjeti za izručenje ispunjeni i nakon toga ministar pravde BiH donosi odluku o izručenju ili neizručenju – kazao je Bošnjaković.

Nakon odluke Vrhovnog suda RH koji je odbio zahtjev za izuzeće sudskog vijeća, Županijski sud u Osijeku potvrdio je drugu optužnicu te raspisao tjeralicu za Zdravkom Mamićem.

Optužno vijeće 21. svibnja potvrdilo je drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 milijuna kuna, a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uoči izricanja prvostupanjske presude Osječkoga suda u proljeće prošle godine kojom je osuđen na 6 i pol godina zatvora, Mamić se sklonio u Međugorje u BiH, čije državljanstvo također posjeduje.

Bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić potvrdio je jučer za HRT da bi u utorak na Sudu Bosne i Hercegovine moglo biti održano ročište o eventualnom izručenju njegova klijenta Zdravka Mamića Hrvatskoj. Kako bismo izbjegli da ga uhite pripadnici SIPA-e, koja djeluje po međunarodnoj tjeralici, vrlo lako je moguće da će se Zdravko Mamić dragovoljno pojaviti na Sudu Bosne i Hercegovine.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u