Lovrin: predizborna kampanja bit će najkraća moguća

Objavljeno 19.04.2017 - IzdvojenoVijesti

Lovrin: predizborna kampanja bit će najkraća moguća

Vlada je raspisala lokalne izbore za nedjelju, 21. svibnja. Odluka stupa na snagu sutra, 20. travnja nakon čega počinju teći svi rokovi. Izbori se raspisuju za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina.

Što će se događati od sutra do 21. svibnja u Studiju 4 objasnila je potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin. Sa sutrašnjim se danom raspuštaju predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave, mandati načelnika, gradonačelnika i župana ostaju do stupanja na snagu novoizabranih. Od 21. travnja do 4. svibnja rok je za podnošenje kandidatura u 576 izbornih povjerenstava diljem zemlje. Kampanja će biti zakonski najkraća moguća, 14 dana – 4. svibnja u ponoć ističe kandidatura, a 6. je rok za objavu lista.

Rok za provjeru registra birača je deset dana prije izbora, što je posebno važno pripadnicima nacionalnih manjina. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta. Na listićima će biti samo imena nositelja lista jer nema preferencijalnih glasova. Nepoštovanje ravnomjerne zastupljenosti žena na listama kažnjavt će se prekršajno, kao i kršenje izborne šutnje. Novina je i provjera o nekažnjavanju iz Ministarstva pravosuđa, koju kandidati moraju priložiti ili im pada lista, zaključila je Lovrin.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u