Lošinjski muzej najavljuje izložbu portreta E. Varzića

Objavljeno 13.04.2018 - Kultura

Lošinjski muzej najavljuje izložbu portreta E. Varzića

U Lošinjskom muzeju, u palači Fritzi, 17. travnja u 19 sati otvara se samostalna izložba realističnih portreta slikara Eugena Varzića. Novim pristupom staroj temi, autor izlaže recentne radove iz ciklusa Prizivanje na kojima bilježi spektar individua uspostavljajući nove emotivne razine s modelom i promatračem.

U središtu interesa je interpretacija jednog od najčešćih povijesnoumjetničkih motiva – (auto)portreta, ljudskog lika čiji je proces stvaranja jednako uzbudljiv koliko i rezultat. Naturalistički oslikana lica vizualne su ekstenzije bliskog, obiteljskog ili prijateljskog odnosa umjetnika i modela. Autorova fascinacija slikom nije skup aluzivnih fizionomija u krupnom planu, pred nama se nižu osobnosti, nižu se uloge. Razumijevanje i međuovisnost sebe i Drugoga u ovim je djelima okidač priča, stanja i vjerovanja. Galerija različitosti i sličnosti u isto vrijeme.

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na dvadesetak samostalnih, te na više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Bio je voditelj i suradnik na mnogim domaćim i međunarodnim likovno – umjetničkim projektima (Italija, Slovačka, Austrija, Mađarska, Rusija i Slovenija). Likovni radovi Eugena Varzića nalaze se u javnim i privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Varzić se likovno usavršavao u Madridu, u radionici Eloya Moralesa.

Kao jedan od pet likovnih umjetnika iz Hrvatske, 2008., njegov rad pod nazivom Eva (ciklus Enfer et Paradis) uvršten je u Leksikon fantastične i suvremene umjetnosti Europe, autora Gerharda Habarte. Povremeno se bavi mozaikom, dizajnom, ilustracijom, vođenjem likovnih radionica i likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Kao slobodan umjetnik, Eugen Varzić živi i stvara u Kufcima, u Istri. Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 9. svibnja 2018. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 18-20 sati, subotom od 10-13 sati.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u