Likovna izložba Marije Lopac u Lošinjski muzeju

Objavljeno 10.03.2020 - Kultura

Likovna izložba Marije Lopac u Lošinjski muzeju

U Lošinjskom muzeju, u Galeriji Fritzi, 12. ožujka u 19 sati otvara se samostalna izložba grafičarke Marije Lopac nazvana Infinity. Publici će biti predstavljen ciklus grafika – linorezi i drvorezi na papiru u tehnici višestrukog otiska 1/1, nastali kombiniranim tehnikama u periodu od 2014. godine do danas. Pažnju privlače veliki formati kompozicija kao i horizontalni friz sastavljen od grafičkih listova čije linijsko kretanje sugerira neprekinutu stvaralačku nit i beskraj umjetničke slobode. Tim suvremenim likovnim jezikom obraća nam se umjetnica Marija Lopac, pripadnica aktivne generacije zapaženih autora, vrlo osebujna opusa. Zaljubljena u vizualnu umjetnost i putovanja na kojima rezidencijalno boravi i razvija svoje likovne aspiracije, Marija stvara uvijek na granici grafike i slikarstva donoseći scenografiju neverbalnog, unutarnjeg, skrivenog. Napetost grafičkog polja, gestualnost poteza, koloristički krikovi kao i neprekidna likovna nit odlike su Marijina stvaralaštva. Ciklusi radova bilješke su svjesnih i podsvjesnih trenutaka, kao i beskrajnog, neprekinutog stvaranja i uvijek novih likovnih izazova.

Marija Lopac rođena je 29. prosinca 1983. u Zagrebu. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički smjer u klasi profesorice Ines Krasić. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autorica je i voditeljica mnogih umjetničkih projekata, kao i kustosica mnogih programa. Marija Lopac kao umjetnik na rezidenciji boravila je i umjetnički se usavršavala u Thailandu, Vijetnamu, Kini, Islandu, Francuskoj, Italiji, Belgiji, Indiji. Voditeljica je, i izlagač, na projektu Memories (od 2016.), grupnoj izložbi hrvatskih umjetnika u Aziji kao i na Other side projektu (od 2015.) kojim se vijetnamski umjetnici predstavljaju u Hrvatskoj. Članica je HDLU-a od 2011. i ZSUH-a od 2016. godine. Živi i radi u Zagrebu.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 11. travnja 2020. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 18-20 sati, subotom od 10 do 13 sati.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u