Kvaliteta našeg mora najbolja u Europi

Objavljeno 16.03.2013 - Vijesti

Kvaliteta našeg mora najbolja u Europi

Prema izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša kvaliteta hrvatskog mora je, pored Malte i Cipra, ocijenjena kao najbolja u cijeloj Europi. Istaknuo je to ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović nakon predstavljanja rezultata praćenja kakvoće mora za kupanje na hrvatskim plažama za 2012. godinu te projekta zaštite onečišćenja voda u priobalnom području.

Zmajlović je istaknuo da projekti koji su usmjereni na pročišćavanje otpadnih voda, na ispuštanje otpadnih voda u more i morski okoliš zapravo doprinose očuvanju morskog okoliša koje je onda i veliki turistički resurs. Ali, ono što je puno važnije, istaknuo je, je očuvanje bioraznolikosti podmorja.

Na upit novinara koje su najkritičnije točke, Zmajlović je odgovorio da su tamo gdje se izravno ispušta odvodnja, otpadne vode u morski okoliš. Hrvatska je, istaknuo je, pokrenula niz projekata za ugradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a smatra da posebnu pažnju treba posvetiti i marinama i lukama, gdje posebno treba voditi računa o visokim standardima očuvanja okoliša.

Kako je Zmajlović objasnio, najbolje točke su sve one plaže koje su označene plavom zastavicom, a takvih je zaista puno. “Postoji čak i inicijativa da se uvede i bijela zastava koja će govoriti i o čistoći samog podmorja, odnosno morskog dna. Ali ono čime se Hrvatska sigurno može podičiti – to su brojne plaže s plavim zastavicama, s očuvanim, uređenim plažama i s čistim, bistrim morem, istaknuo je.

Napomenuo je i kako je Hrvatska jedna od prvih zemlja Sredozemlja koja provodi sustavno praćenje kakvoće mora za kupanje, u nekim županijama još od 1986. godine i da to potvrđuje koliko smo svjesni važnosti sustavnog praćenja i važnosti čistoće mora. Dodao je da će Hrvatska ulaskom u EU na neki način unijeti i 16,6 posto svoga mora kao dio ekološke mreže Natura 2000.

Voditeljica Odjela za zaštitu mora i priobalja Nevia Kružić rekla je da se kakvoća mora ispituje u vrijeme sezone kupanja, od svibnja do kraja rujna, svakih 15 dana na više od 900 točaka duž čitave obale i otoka. Istaknula je da od ukupnog ispitivanja svega 0,7 posto plaža ne zadovoljava kakvoću jer na tim područjima još uvijek nije riješen kanalizacijski sustav.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u