Kriza u Agrokoru za sada bez većih posljedica na gospodarstvo

Objavljeno 10.10.2017 - GospodarstvoIzdvojeno

Kriza u Agrokoru za sada bez većih posljedica na gospodarstvo

Upitan o optužbama Ivice Todorića da je lex Agrokor nacionalizirao njegovu kompaniju i da se o krizi u Agrokoru razgovaralo u siječnju, a da je on u to vrijeme tvrdio kako u toj kompaniji nema krize, ministar financija Zdravko Marić kaže kako se za vrijeme svog mandata vodio isključivo argumentima i informacijama s kojima je rasplagao. Ne želi komentirati Todorićeve izjave da je kompanija nacionalizirana.

Moja čuvena izjava od 26. siječnja na temu Agrokora je bila ponukana između ostalog pitanjem jednog od vaših kolega (novinara op.a.) nakon Moody’sovog izvješća. Ja sam tada temeljem tog izvješća i temeljem priopćenja koje je izdano iz te kompanije, izrekao ono što sam rekao. Dakle, niti sam imputirao, niti sam rekao niti sam u tom trenutku u siječnju ja s ikime obavljao ikakve sastanke. Dakle, sve što su me bili pitali, između ostalog i o onom sastanku u Vladi RH, taj nisam negirao, izjavio je Marić u Luksemburgu, gdje sudjeluje na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

Kaže i kako su za sada negativne reakcije krize u koncernu Agrokor relativno manje u odnosu na ono što se očekivalo: Prvo i osnovno – za sada nismo vidjeli neke veće negativne reperkusije same krize u Agrokoru na gospodarstvo Hrvatske. To nam sugeriraju i makroekonomski pokazatelji i visokofrekventni indikatori.

Osvrnuo se i na poreze te “povike” na rad Porezne uprave u slučaju Agrokor.

Između ostalog pojavila se svojedobno jedna, ja sam ju tada nazvao neutemeljena spekulacija i dezinformacija, o nekakvom velikom poreznom dugu Agrokora od šest milijardi kuna. Ja općenito od kada sam ministar financija nastojim prije svega biti dosljedan i konzistentan i govoriti argumentirano s informacijama kojima raspolažem. Tako sam i onda, štiteći naravno zakone Republike Hrvatske, instituciju ministra financija, odnosno Porezne uprave, i ne otkrivajući poreznu tajnu, za što nisam ovlašten i to ne smijem činiti, ali sam demantirao takve spekulacije i insinuacije o toj visini poreznog duga. Sada se upravo to potvrđuje kroz ovu objavu, kaže Marić komentirajući jučer objavljeno revizorsko izvješće financijskih izvješća Agrokor grupe, napominjući kako računovodstvena bilanca nije isto što i porezna bilanca.

Sigurno da će Porezna uprava uzeti u obzir i sve ovo što je objavljeno, ali u isto vrijeme treba reći da transakcije između pojedinih kompanija unutar sustava u pravilu su porezno neutralne. Različiti načini vrednovanja imovine, bez obzira što su tržišno utemeljeni, u pravilu i ne moraju uvijek utjecati na umanjenje porezne osnovice. Isto se tako vodi i s različitim vrstama otpisa, potraživanja za koje je točno zakonom propisano kada i na koji se način mogu priznavati kao porezni rashodi. Sve u svemu, ja vas mogu uvjeravati i uvjeriti da će Porezna uprava i dalje, dok god sam ja ministar financija, raditi svoj posao odgovorno, u skladu sa zakonima i da bude lišena političkog ili bilo kojeg drugog utjecaja, kazao je.

Osvrnuo se i na podatke o samoj zaduženosti koncerna Agrokor, “između ostalog iz perspektive dobro poznatog kredita HBOR-a, tzv. božićnog kredita”. Želim reći da je to jedan od rijetkih, ako ne i jedini kredit u cijeloj kapitalnoj strukturi Agrokora koji ima instrument osiguranja. HBOR kao državna, razvojna banka ima instrument osiguranja. Ne zazivajući, ali opet – hipotetski gledano – da se ostvari i najcrnji mogući scenarij, HBOR kroz taj instrument osiguranja može naplatiti svoja potraživanja, poručuje.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u