Koronavirus pustoši američko gospodarstvo

Objavljeno 08.05.2020 - GospodarstvoIzdvojeno

Koronavirus pustoši američko gospodarstvo

Koronavirus pustoši američko gospodarstvo koje je prije zdravstvene krize imalo rekordno nisku nezaposlenost od 3,5%. Ministarstvo rada objavilo je kako je u travnju bez posla ostalo 20,5 milijuna Amerikanaca, a stopa nezaposlenosti najveća je nakon razdoblja Velike depresije – 14,7%.

Cijena je to gašenja gospodarskih aktivnosti zbog pandemije koja je u SAD-u uzela 77.000 života, a zaraženo je 1.295.000 ljudi.

Većina onih koji su ostali bez posla optimistična je oko povratka na stara radna mjesta, prema anketi “Washington Posta” i Ipsosa njih 77% vjeruje da će biti pozvani natrag na stare poslove.

U intervjuu za TV FOX američki predsjednik Donald Trump komentirao je nove brojke o nezaposlenosti kazavši „poslovi će se vratiti i to jako brzo, ovo smo očekivali i nismo iznenađeni“.

Iako zdravstveni stručnjaci upozoravaju da u većem dijelu zemlje nisu ispunjeni kriteriji za oživljavanje gospodarskih i socijalnih aktivnosti, guverneri 45 saveznih država odlučili su popustiti mjere predostrožnosti uvedene zbog koronavirusa. Trgovački centri, uslužne djelatnosti i javni parkovi do nedjelje će biti otvoreni u većem dijelu Amerike.

U glavnom američkom gradu Washingtonu mjere socijalne distance na snazi su do 15. svibnja. Senatori su se vratili u Kongres početkom tjedna, zastupnici bi se na Capitol Hill trebali vratiti 11. svibnja.

Iako je stopa nezaposlenosti visoka, prema anketi koju je proveo Centar za istraživanje Pew, oko 68% Amerikanaca brine zbog preranog povratka u uobičajene aktivnosti.

No, u brojnim američkim gradovima prosvjednici su na ulicama tražili da vlasti dopuste otvaranje restorana, salona za uljepšavanje, sportskih teretana, a negdje su mali biznisi bili otvoreni usprkos uredbama o privremenom zatvaranju i kaznama za neposluh.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u