Korona iznijedrila 15 apostolova nedaleko UNESCO-ve katedrale svetog Jakova

Objavljeno 23.05.2020 - Zanimljivosti

Korona iznijedrila 15 apostolova nedaleko UNESCO-ve katedrale svetog Jakova

’15 apostolova’ naziv je jedne od prvih umjetničkih izložbi u post korona dobu u Šibeniku. No ne dajte se zavarati jer ovdje nije riječ o bilo kakvoj izložbi već izložbi umjetničkih radova umjetnika, akademika i laika, koja spaja tek naizgled nespojivo – umjetnost i ugostiteljski stol za kojim ćete uživati u dugo iščekivanoj kavi s prijateljicom, u pjeni hladnog piva s društvom ili jednostavnom soliranju u gluho doba dana kad vam treba ništa osim vas samih i mir za stolom. Za neki od 18 novih stolova kluba Azimut u Šibeniku, postavljenih na štekatu, moći ćete sjesti već od ove subote, 23. svibnja. Bit će to ujedno i svojevrsno otvorenje izložbe, stalnog postava omiljenog okupljališta brojih Šibenčana i gostiju grada.

Petnaest umjetnika oslikalo je drvene plohe stolova koji će ove subote biti postavljeni na vanjskoj terasi kluba na šibenskoj rivi. Od tog dana pa nadalje, ti će stolovi biti trajni spomen na kulturu i koliko nam je značila u doba koronavirusa pred kojim je kleknulo sve osim kulture uz trud kulturnog stožera Azimuta i brojnih glazbenika, glumaca, likovnih umjetnika i fotografa koji su za vas pjevali, svirali, recitirali, slikali i fotografirali.

Adrijana Diklić, Zvonimir Vila, Lana Martinović Čala, Blanka Hrg Pobrić, Jelenko Ujdur a.k.a. Koraljko Greben, Slaven Blaće, Mario Juras, Danijel Hrg, Anita Franin Pečarica, Branka Grubić, Dolores Bujas, Magdalena Šetka, Sandra Eraković, Nives Čičin-Šain i Nino Šolić – to su oni, 15 apostolova, autori radova na stolovima koji vas od subote čekaju na dobro poznatom štekatu u gradu.
Izložbu će pratiti i brošura čije grafičko oblikovanje potpisuje poznati šibenski autor, Ante Filipović Grčić, a tekst novinar i publicist, Marko Podrug kojeg ćemo ovdje i citirati: ‘Izlazak iz izolacije i sjedanje za nove stolove ispred Azimuta, koji su iz krize i iz glava njihovih autora većinom izašli (ne)očekivano optimistični, zadnji je dokaz pobjede grada i svijeta nad nevidljivim neprijateljem. Jesmo li dobili bitku ili rat, zasad ne znamo, no ovi će stolovi biti tu što god da nam budućnost donosi. A sadašnjost nam je donijela prvu izložbu stolova na ovdašnjoj kulturnoj sceni, a vjerojatno i puno šire.’

Naiđete li u subotu u pravo vrijeme možda se dogodi da na štekatu zateknete nekog od umjetnika pa mu priđite, stisnite ruku, recite ‘hvala’ i možda počastite pićem jer kad nam je epidemija zatvorila vrata, umjetnici su nam otvorili prozor kao bijeg iz mučne izolacije.

Foto: Nino Šolić
Autor: Snježana Klarić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u