Konačno srušeni dimnjaci na Črnomercu!

Objavljeno 21.02.2021 - IzdvojenoZanimljivosti

Konačno srušeni dimnjaci na Črnomercu!

Zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije, dimnjaci Ciglane Črnomerec kontrolirano su srušeni u nedjelju u 12 sati. Sve je prošlo bez većih poteškoća. Nema štete, ozlijeđenih, a niti velike količine prašine.

Na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pokraj okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks u okviru kojega su bila dva dimnjaka koji su tamo stajali 136 godina te su bili poznati dio vizure grada Zagreba. U nedjelju 21. veljače 2021. otišli su u povijest.

Projektant Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevinarstva dao je izjavu za medije u 10.50 sati u nedjelju, a uoči predviđenog rušenja.

– Pripreme su trajale dosta dugo, uklonit ćemo dva dimnjaka, zapadni i istočni na području stare Ciglane. Pripreme su trajale 20ak dana, protekle su bez ikakvih problema, ne očekujemo niti sigurnosnu niti tehničku problematiku, rečeno je na konferenciji za novinare uoči rušenja.

– Ovo je više bio emotivno zahtjevan zahvat nego tehnički. Svi koji su u ovome sudjelovali, s tehničkog smo aspekta napravili sve. Uklanjanje je teža radnja nego nova radnja. Nadam se da će se otvoriti mogućnost za neku daljnju pozitivnu priču.

– Eksploziv je postavljen, detonatori su spremni, oba dva će se rušiti u isto vrijeme. Ne očekujemo veliki prasak, izbit će se klinovi, oni će se nakon detonacije nagnuti na sjever i pasti. Ne očekujemo veliki zračni val, ali poduzeli smo sve radnje da se ne bi dogodilo bilo što loše. Ne bih ovo uspoređivao s katedralom, ističe projektant uklanjanja Nikola Miletić.

Dodano je da je posao bio nešto lakši zbog toga što su oni dosta udaljeni jedni od drugih.

– Kolege mineri su u jednom trenutku rekli “daj dodaj još dvije” da se nešto i čuje, da ne bude dosadno. Mislim da svi očekujete jaču eksploziju nego što će biti, a ja očekujem da padnu kontrolirano.

Mario Dobrilović s Rudarsko-geološkog-naftnog fakulteta, projektant je i miner pri rušenja dimnjaka.

– Sve što je potrebno da bismo srušili dimnjake, napravljeno je. Eksploziv je postavljen od šestog do osmog metra jer u donji dio nismo mogli prići, kako ne bi kakva cigla pala ljudima na glavu. Otprilike ćemo iskoristiti 35 kila eksploziva, ovdje se radi o gospodarskim eksplozivima. Po svojstvima je ovaj eksploziv sličan onome koji je korišten pri uklanjanju tornjeva zagrebačke katedrale.

– U pravilu nakon detonacije, on bi odmah trebao početi padati. Nema kuda pasti osim tamo “gdje mu je Newton rekao, odnosno ako postoji i dalje vjerovanje u njegove zakone”. U svakom slučaju ovo je objekt koji je interesantan i jedna vizura Zagreba. Ovo će biti sve skupa hendikepirano nakon rušenja, rekao je Zvonimir Jester isto s Rudarsko-naftno-geološkog fakulteta, koji iza sebe ima više od 100 rušenja, a sudjelovao je i u rušenju dimnjaka u Sisku prije nekoliko dana.

Doći će do detonacije nakon što se čuje sirena, a upozorenje za ljude je izdano zbog prašine, a ne opasnosti da će padati cigle po ljudima.

– To je tlak i podtlak koji dižu prašinu. Mi ćemo morati čekati otprilike sat vremena da se prašina slegne da se može prići, imamo iskustvo iz Siska, poručio je.

Potresi ih učinili opasnima po građane i objekte

Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog urušavanja.

Odabrana metoda kontroliranog rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane.

Od 11,45 do 12,15 sati bit će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do Ulice Oranice. Uklanjanje dimnjaka predviđeno je u 12 sati, izvijestili su iz tvrtke “Ciglane nekretnine” d.o.o.

Stanovnike Črnomerca, koji žive u neposrednoj blizini, zamolili su da do 11:45 otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala zbog stvaranja podtlaka prilikom miniranja. Građane su također zamolili da ne stoje pokraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka.

Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice u tom dijelu Ilice, a bit će zabranjeno i kretanje pješaka. Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova biti će: Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića i Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica.

Tijekom radova promet će teći prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad), te djelatnici prometnog redarstva.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u