Kolinda u Vukovaru na sasvim običan dan, skromno i bez pompe

Objavljeno 20.04.2015 - Vijesti

Kolinda u Vukovaru na sasvim običan dan, skromno i bez pompe

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Vukovaru bez prevelike pompe. Posjet je započela polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari.

Nakon razgovora s vukovarskim gradskim čelnicima predvođenima gradonačelnikom Ivanom Penavom izrazila je žaljenje što su, kako je rekla, projekti u Vukovaru u posljednje tri godine bili zaustavljeni, a kao problem je izdvojila veliku stopu nezaposlenosti.

Htjela sam u Vukovar doći na jedan običan dan, kada nije ni Dan grada, ni pad grada da razgovaramo o životu u Vukovaru. I zajedno s gradonačelnikom, županom i drugim Vukovarcima razgovarali smo o tome kako se živi danas u Vukovaru. Žao mi je da više od tri godine Vukovar stagnira kada je riječ o razvojnim projektima, da su oni zaustavljeni, kazala je Kolinda Grabar Kitarović u izjavi novinarima nakon sastanka.

Izrazila je međutim zadovoljstvo što je, kako je kazala, čula da se grad trudi i da se puno ulaže na razvoj gospodarstva. Ocijenila je kako je u Vukovaru očito problem velika stopa nezaposlenosti, odnosno nedostatak zaposlenosti.

Sastanak sa ženama stradalnicama Domovinskog rata

Grabar-Kitarović sastala se u Klubu “Sunčica” sa ženama stradalnicama Domovinskog rata. Počašćeni smo što nas je predsjednica posjetila i što smo imale priliku iznijeti joj svoja očekivanja od zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u ratu, koji bi uskoro trebao na čitanje u Hrvatski sabor, i zahvalni smo joj na potpori koju nam je izrazila, rekla je novinarima Snježana Maljak iz Kluba “Sunčica” nakon sastanka.

Pitanje o ‘ćirilici’ nije se moglo izbjeći

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Domu hrvatskih branitelja s predstavnicima vukovarskih braniteljskih udruga ali ni tu, kao ni u “Sunčici”, nije željela davati izjave.
Imali smo jednu široku temu za razgovor i nadamo se da će nam uspjeti pomoći barem u nekim stvarima kako bismo došli do bolje i pravednije Hrvatske, rekao je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

Na pitanje novinara jesu li razgovarali o ćirilici, odgovorio je da se to pitanje nije moglo izbjeći. Rekli smo joj kako se problematika ćirilice u Vukovaru vrlo lako može riještii. Jednostavno – napravite novi popis stanovništva i kada se bude utvrdilo da njih tu ima 22-23 posto, neće više uopće nitko postaviti temu ćirilice na stol, rekao je, dodajući kako predsjednica ne može narediti da se načini novi popis stanovništva u Vukovaru, nego samo negdje napomenuti da bi to bilo dobro učiniti.

Boravak u Vukovaru Kolinda Grabar-Kitarović završit će posjetom tvrtkama “Yasenka” d.o.o. i “Gumix elastor” d.o.o.

Foto: Branimir Bošnjak

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u