Kolinda u UNu započela govor s nogometnim uspjesima Hrvatske

Objavljeno 26.09.2018 - IzdvojenoVijesti

Kolinda u UNu započela govor s nogometnim uspjesima Hrvatske

73. Opća skupština UN-a nastavlja se govorima svjetskih čelnika, među ostalima i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoj je govor započela podsjećajući na uspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Nogomet nas je ujedinio na kratko vrijeme u našim zajedničkim aspiracijama prema izvrsnosti, naglasila je.

Rekla je kako je nakon uspjeha hrvatske reprezentacije primila puno čestitaka iz cijelog svijeta te je ovu prigodu iskoristila kako bi još jednom zahvalila na njma. Jedna mala, lijepa država je prepoznata kroz snagu nogometa. Postali smo metafora za ono što što jedna zemlja može napraviti da inspirira druge i bude u svijetu na svjetskom vrhu. Vrijednost nacije ne mjeri se njenom veličinom i za izvrsnost ne treba fizička veličina, treba srčanost i upornost, a prije svega trebate dijeliti viziju i raditi zajedno da bi se vizija ostvarila, rekla je predsjdednica.

Okupljenima je poručila kako su upravo Ujedinjeni narodi mjesto gdje moraju pokazati volju za zajedničko djelovanje. Neprijatelji su nam brojni: siromaštvo, glad, terorizam, nestabilnost, nedostatak obrazovanja, rodna nejednakost, isključivanje žena, problemi okoliša, pogaženo ljudsko dostojanstvo, nabrojila je predsjednica. Istaknula je kako oni kao vođe trebaju razmišljati i vidjeti sebe kao tim koji treba raditi zajedno kako bi iskoristili svoje jake strane u borbi s tim slabostima i svijet učinili boljim.

Inspiracija nam treba biti izvrsnost na globalnoj razini ne samo kad treba upravljati krizama već trebamo širiti nadu i optimizam. Moramo pokazati svoje ljudsko lice. Nije dovoljno jačanje osjetjivosti na probleme, već u prihvaćanju potrebnih instrumenata i okvira za njihovo rješavanje, rekla je predsjednica.

Naglasila je kako Ujedinjeni narodi ne smiju biti samo globalna pozornica koja je sama sebi svrhom.

Predsjednica je u New Yorku održala niz bilateralnih sastanaka sa svjetskim liderima, a sudjelovat će i na skupu o klimatskim promjenama koji organizira predsjednik Francuske.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio je domaćin ručka za državnike na kojem je bila i hrvatska predsjednica, gdje je sjedila u društvu s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u