Kolinda Grabar Kitarević prikupila najviše potpisa

Objavljeno 06.12.2014 - Vijesti

Kolinda Grabar Kitarević prikupila najviše potpisa

Predsjednička kandidatkinja ( i jedina žena) Kolinda Grabar-Kitarović danas će poslijepodne predati više od 300 tisuća potpisa za predsjedničku kandidaturu, što je svakako najviše potpisa koje je do sada prikupio bilo koji predsjednički kandidat. 

”Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović imat će više potpisa nego svi protukandidati. I više nego li ijedan dosadašnji predsjednički kandidat. S obzirom na sjajne reakcije na terenu među ljudima, uopće u to ne sumnjamo – nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana dobit ćemo prvu hrvatsku predsjednicu”, rekao je još jučer za direktno.hr tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Vlasnik dosadašnjeg rekorda Stjepan Mesić prikupio je 223 tisuće potpisa u kampanji 2005.

Ivo Josipović još jučer je tvrdio da je prikupio nešto više od 100 tisuća potpisa i ta mu to nije bitno, jer se ne natječe.

To je za direktno.hr jučer rekla i glasnogovornica njegove kampanje Mladenka Šarić, Josipović je prikupio više od sto tisuća potpisa i to nisu smatrali neuspjehom.

”Nismo sudjelovali u natjecanju, niti smo to tako doživljavali. Značajno smo premašili zakonsku brojku od deset tisuća već prvog dana. Više od tri tisuće volontera i 500 štandova je bilo diljem Hrvatske, a neke potpise smo i u izravnom kontaktu s građanima skupljali. Nismo imali namjeru rušiti rekorde. Podsjećam, prije pet godina kada je gospodin Josipović prvi put izlazio na izbore imao je manje potpisa od HDZ-ovog Andrije Hebranga, koji kasnije nije ušao u drugi krug pa je predsjednička utrka bila između Bandića i Josipovića”, izjavila je Šarić.

No, u međuvremenu, za samo jednu noć taj broj potpisa narastao je.

Prikupili smo 203.875 važećih listića i koristim priliku zahvaliti svim građankama i građanima koji su svojim potpisom poduprli moju kandidaturu i, naravno, svim strankama koje stoje iza moje kandidature”, rekao je Josipović u izjavi novinarima nakon predaje potpisa. Jedna od posebnosti prikupljanja potpisa bila je i “door to door”, ili od vrata do vrata – komunikacija s građanima, rekli su danas u Josipovićevom stožeru, kojima još jučer nije bio bitan broj prikupljenih potpisa.

Uoči prvog mandata Josipović je skupio 117.000 potpisa. Nijedan HDZ-ov kandidat do sada nije bio niti blizu Mesićevog rekorda. Hebrang je skupio 140.000, a Kosor 90.000.

Svejedno, Kolindin rezultat koji je stotinjak tisuća bolji od Josipovićevog, ukazuje na besprijekornu ustrojenost Velike koalicije predvođene HDZ-om, koja je uspjela aktivirati više ljudi nego svi kandidati zajedno.

Predsjednički kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić potpise – njih 50 tisuća – predao je prvi, jučer oko podneva.

I dio ostalih, manje eksponiranih kandidata, prikupilo je više od 10 tisuća potpisa. Među njima su Ivan Vilibor Sinčić te Ivan Rude.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u