Katar : Predsjednica Kolinda konačno uspješna

Objavljeno 24.04.2017 - Vijesti

Katar : Predsjednica Kolinda konačno uspješna

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo nastavili su službeni posjet Državi Katar. Glavni im je cilj otvoriti vrata hrvatskim tvrtkama na tržištu toga bogatoga zaljevskog emirata te u našu zemlju privući katarske investicije. Domaćini su iskazali interes za suradnju na različitim poljima – od turizma do vojne, IT i prehrambene industrije. U Katru nije bilo selfija, gluparenja i slikanja ispred važnih građevina umjesto u njima. Sve je bilo organizirano točno onako kako je trebalo biti organizirano i u SADu kada je predsjednica bila u službenom posjetu početkom ove godine.

Katar, koji je treći u svijetu po zalihama plina već dulje priželjkuje suradnju s Hrvatskom oko LNG terminala. Problem je do sad bio u našoj sporoj realizaciji projekta, poručila je hrvatska predsjednica.

“Nadam se da će se on što je moguće prije realizirati, jer nije to pitanje samo energetske neovisnosti, sigurnosti, jeftinijih cijena plina za kućanstvo i za industriju, već je činjenica ako ne krenemo u izgradnju zaobići će nas energetski i drugi putovi”, naglasila je.

Tijekom sastanka potpisan je međudržavni sporazum o suradnji na području zaštite okoliša i prirode kao i memorandum između Katarske komore trgovine i industrije i Hrvatske gospodarske komore.

“Oni su iskazali interes za više sektora, od IT industrije, turizma, prije svega prehrambene industrije”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Podravka je upravo sklopila ugovor o plasmanu svojih proizvoda na police katarskih trgovina, vrijedan 300 tisuća dolara. A nadolazeće svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru otvara brojne prilike i za naše građevinare. Arhitekt Otto Barić već se dokazao projektom rukometne dvorane u Dohi.

“Metro koji se sada gradi u Kataru – mi smo subcontractori, na njemu radimo od stanica koje se grade, do betonskih stupova, nosača”, rekla je Tajana Trtanj iz CTBA.

Sjajno posluje i naša tvrtka Vertiv, specijalizirana za postavljanje telekomunikacijske infrastrukture. “Vrijednost ovog ugovora, koji je realiziran je preko 30 milijuna dolara. Novi koji očekujemo trebao bi biti u najmanju ruku duplo veći”, istaknuo je Luka Gašpar.

Katar namjerava investirati oko 200 milijardi dolara u diversifikaciju gospodarstva i razvoj društva temeljenog na znanju. Važnu ulogu u tome ima Katarska zaklada koju je ranije tijekom dana posjetila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica se sinoć u Dohi susrela s predstavnicima hrvatske zajednice.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u