Kardum: Ako hoćete mirovine – birajte one koje bi zaposlili u vlastitoj firmi

Objavljeno 09.11.2017 - GospodarstvoVijesti

Kardum: Ako hoćete mirovine – birajte one koje bi zaposlili u vlastitoj firmi

Ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum u Studiju 4 govorio je o izloženosti obveznih mirovinskih fondova Agrokoru o čemu je razgovarao s predsjednikom Uprave PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima Dubravkom Štimcem. Kazao je kako se javnost jučer između 20 i 21 sat ‘zabavljala’ gledanjem civilizacijskog dna parlamentarne demokracije u Saboru, ali bi bilo bolje da su se informirali o stvarnim problemima koje nitko ne voli čuti – zašto neće biti budućih mirovina.

Istina je da su obvezni mirovinski fondovi bili puno manje izloženi Agrokoru nego što je to hrvatsko gospodarstvo. U njihovom portfelju dionice iz sustava Agrokor činile su oko ili manje od 1% vrijednosti ukupnog portfelja. Dubravko Štimac tvrdi da su njegovi gubici na Agrokoru 0,17% i da je sve nadoknadio rast drugih dionica, obveznica i udjela u portfelju Fonda, tako da su u plusu. Slično tvrde i drugi fondovi. Naravno, uvijek se u medijski prostoru nađu i neki analitičari, koji doduše nikad nisu upravljali fondom, niti trgovali na burzi, ali su gledali filmove pa znaju da su mirovinci morali proći bolje, kaže Kardum.

Recimo, nastavio je Kardum “da su 2016. (nakon javne objave o prevelikom jamstvu Leda za Agrokor) jednostavno trebali na burzi iskrcati sve dionice kompanija koncerna i tako eliminirati rizik. U prijevodu – naći veću budalu koja bi im za te vrijednosne papire dala puno novca”. Naravno da svi oni koji su ikad imali doticaja sa hrvatskim tržištem kapitala znaju da je to nemoguće, smatra Kardum te dodaje kako: “Hrvatska nije Amerika, Zagrebačka burza nije Wall Street, a Štimac nije Mark Mobius ni Geogdy Sorosz”. Hrvatske kompanije trebaju kapital za rast i razvoj. Ako u njih neće ulagati hrvatski mirovinski fondovi – tko će, pita se Kardum.

Nije problem ako pojedina kompanija i bankrotira. To je dio svakog investiranja. Važno je samo kako se upravlja rizikom i kako se vodi portfelj. Vidjeli smo da je u slučaju Agrokor, što se mirovinskih fondova tiče, sve prošlo relativno kontrolirano i u granicama prihvatljivog rizika. Bit će vjerojatno još kompanija koje će bankrotirati, ali budu li dobro upravljali rizicima – to ne bi trebao biti veći problem. Međutim, dodaje Kardum – to ne znači da su hrvatske mirovine sigurne.

Hrvati za zdravstvo i mirovinski sustav u postotku izdvajaju manje od usporedivih zemalja i zato imaju veći pračunski manjak. Novac za sigurniju starost pojede netko drugi. I sad se nađete pred dilemom: je li rješenje svakom umirovljeniku mjesečno uzeti 1400 kuna i tako spasiti sustav, ili napraviti nužne reforme državnog aparata i teritorijalnih sinekura, koje nitko ne voli? Aa to nema niti političke volje ni snage već desetljećima. Kardumu je “odlično pitanje zbunjenih stranih analitičara: Hrvatska danas ima 576 jedinica lokalne uprave i samouprave. U bivšoj Jugoslaviji imala ih je 108. Imaju li građani sa pet puta većom administracijom barem puno kvalitetniju uslugu?”

Na kraju se prisjetio sinoćnje sjednice Sabora. “Ono je bilo besramno. Tko god od mladih ljudi ju je gledao dobio je neopisivu potrebu napustiti ovu zemlju. A onda nema poreznih obveznika koji pune proračun i cijeli sustav se urušava. Reforme počinju od vrha i bez njih nema niti socijalne države niti vaših budućih mirovina. Kad god idete na izbore ne birajte nekog zato što je simpatičan ili ekscesan pa vam je zabavan. Birajte samo onog koga bi zaposlili u svojoj vlastitoj firmi i plaćali ga svojim novcem. Jer to zapravo kao porezni obveznik i činite – plaćate ga”, zaključio je Kardum.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u