Kako zaštititi malu plavu ribu u Jadranu?

Objavio Kigo 20.03.2017

U Zadar je s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem stigao i europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Na početku posjeta demantirao je glasine kako Europska komisija planira smanjiti izlov sitne plave ribe u Jadranu iznad 60 posto.

Povjerenik Karmenu Vella je posebno naglasio potrebu hitnog donošenja zajedničkog dokumenta kojeg bi se striktno pridržavale sve zemlje članice EU-a koje dijele Jadran (Italija, Slovenija i Hrvatska) inače bi između 2020. i 2030., prema najgorem scenariju, moglo doći do potpunog nestanka sitne plave ribe u Jadranu.

Kvote izlova trenutačno ne postoje, već samo prostorno ograničenje tako da riba ne uspijeva obnoviti svoj biološki ciklus.

Mi ne predlažemo nikakve rezove – ni za 60%, ni za 6% niti za 1%. Želimo se dogovoriti, a nešto smo već i dogovorili. Složili smo se da fond tih vrsta riba ne stoji dobro te da nešto moramo učiniti. Sada razgovaramo što će to biti, kazao je Vella.

Mi smo definitivno protiv uvođenja kvota za malu plavu ribu. Hrvatski ribari su svjesni da moraju zaštititi malu plavu ribu u Jadranu. Preko Ministarstva primjenjuju niz mjera da to bogatstvo i zaštite, rekao je ministar Tolušić.

Komentari

komentar

Anketa

Zbog čega volite ljeto?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...

hrvatska – vrijeme

Vrijeme

Najljepša redakcija u Hrvatskoj

Impressum

Pjesma My friend, s kojom će Jacques Houdek nastupiti na ovogodišnjemu 62. natjecanju za pjesmu Eurovizije

Tim koji potpisuje glazbu za pjesmu My friend čine Jacques Houdek, Siniša Reljić i Tony Malm, autori su teksta Jacques Houdek, Ines Prajo, Arijana Kunštek i Fabrizio Laucella, a poruku su pjesme vrhunski dočarali glazbenici Antun Stašić na violini i Neven Šverko na violončelu.

Želite li biti skipper, mornar, kuhar ili hostesa na luksuznim plovilima u Hrvatskoj nazovite broj 051 324 189