Kako zaštititi malu plavu ribu u Jadranu?

Objavljeno 20.03.2017 - GospodarstvoVijesti

Kako zaštititi malu plavu ribu u Jadranu?

U Zadar je s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem stigao i europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Na početku posjeta demantirao je glasine kako Europska komisija planira smanjiti izlov sitne plave ribe u Jadranu iznad 60 posto.

Povjerenik Karmenu Vella je posebno naglasio potrebu hitnog donošenja zajedničkog dokumenta kojeg bi se striktno pridržavale sve zemlje članice EU-a koje dijele Jadran (Italija, Slovenija i Hrvatska) inače bi između 2020. i 2030., prema najgorem scenariju, moglo doći do potpunog nestanka sitne plave ribe u Jadranu.

Kvote izlova trenutačno ne postoje, već samo prostorno ograničenje tako da riba ne uspijeva obnoviti svoj biološki ciklus.

Mi ne predlažemo nikakve rezove – ni za 60%, ni za 6% niti za 1%. Želimo se dogovoriti, a nešto smo već i dogovorili. Složili smo se da fond tih vrsta riba ne stoji dobro te da nešto moramo učiniti. Sada razgovaramo što će to biti, kazao je Vella.

Mi smo definitivno protiv uvođenja kvota za malu plavu ribu. Hrvatski ribari su svjesni da moraju zaštititi malu plavu ribu u Jadranu. Preko Ministarstva primjenjuju niz mjera da to bogatstvo i zaštite, rekao je ministar Tolušić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u