Još 6 dana do izbora

Objavljeno 22.12.2014 - Vijesti

Još 6 dana do izbora

Za koga glasovati, pita se nešto malo više od tri milijuna građana s pravom glasa. Koji predsjednik Hrvatske će biti najbolji za Hrvatsku od ponuđena tri nova kandidata i jednog starog kandidata.
Ivo Josipović je imao priliku u pet zadnjih godina pokazati kako će vladati. Vladao je uz Vladu HDZa i SDPa i nije se svojim angažiranjem proslavio. Promašena politika usredotočena na regiju ili “ex Jugoslaviju” umjesto politika usredotočena na EU i NATO nije baš urodila plodom, pa imamo sada situaciju da se osjećamo kao da smo i dalje u Jugoslaviji , a ne u EU i NATOu! Dok je SDP, iz kojega dolazi i Josipović, zastrašivao narod kaznama, porezima, dizanjem cijena struje, vode, goriva…Josipović nije reagirao i narod je bio nezadovoljan. Nepoznanica oko ZAMPA i prijatelja koji usko surađuju s Josipovićem na tom polju izazvali su daljnje negodovanje na tisuće građana koji potpuno nepotrebno izdvajaju milijune kuna za ovu “neprofatibilnu” udrugu (HDS) koja posluje netransparentno. Za vrijeme Ive Josipovića zapuštena je i hrvatska vojska kao i stanje u pravosuđu. Zanimljivo da Josipović kao pravnik, nikada nije ustao glasno za narod , a protiv sporog pravosuđa. Josipović je i potpuno promašio kada se jasnije nije osvrnuo na stav vladajućih oko slučaja Perković s kojim je Hrvatskoj učinjena velika šteta.

Kolinda Grabar Kitarević majka dvoje djece, diplomat, radnik, govori dva strana jezika odlično, lijepa, šarmantna i ima dobre odnose s SADom, NATOm, EUom. No, Kolinda često nema petlje suprotstaviti se nikome, niti svojim protukandidatima, niti nekim svjetskim korporacijama, niti HAGU. Kolinda nema viziju kako pokrenuti Hrvatsku jer u njoj ne živi već godinama i ne zna što uopće treba hrvatski čovjek . Kolinda se okružila s lošim PR timom i često nije povezana s matičnim HDZom koji ju je podržao u kandidaturi. Stječe se dojam da vodi svoju igru i da HDZ kortisti za dolazak na odličnu funkciju koja se dobro plaća, ali nema nekog značaja, pa tako niti odgovornosti.

Milan Kujundžić je uvaženi liječnik koji je svoj posao u društvu odrađivao dobro. Bez obzira što je bio godinama član HDZa, nikada se nije ničime okoristio niti sudjelovao u bilo kakvoj krađi ili privatizaciji. Pacijenti kao i radne kolege ga vole, no u javnosti nema baš najbolji rejting. Što je tomu razlog? Prije svega Kujundžić izgleda najlošije od svih kandidata, ima relativno visoki glas i često se poetično izražava s laganom dozom sarkazma. Stječe se dojam da želi pokazati intelektualnu nadmoć nad ostalima.  Napadi protiv kandidata su često neodmjereni i bezobrazni i gledatelje sve navedeno iritira. Kujundžić ima neke stavove u svakodnevnome životu koji pripadaju prošlom stoljeću i nedovoljno govori o budućnosti.

Ivan Vilibor Simčić je najmlađi kandidat. Samoinicijativno se uključio u rad Živoga zida, spašavao je ljude koju su trebali biti deložirani zbog ovrha, bori se protiv krupnog i nemilosrdnog kapitala, tvrdi da su svi oni koji su obnašali vlast u bilo kojoj Vladi krivi za današne stanje u državi. Najsrčanije je na prvom sučeljavanju upotrijebio izraz “Moja domovina” u kontekstu da su je političari pokrali i prepustili velikom kapitalu.
Nastup mu je u medijima najemotivniji, no postoji i nešto što Hrvatima nikako ne odgovara kod Simčića. U zanosu okrivljavanja svih za stanje u državi, Simčić se ne libi spomenuti da će baš on tražiti da Hrvatska izađe iz NATOa i EUa.  Ovaj autogol je svojstven za mlade zanesenjake koji ipak ne čuju dobro bilo građana. Hrvati su imali cilj već 24 godine da uđu u EU i NATO jer su upravo ove dvije političke cjeline najrazvijenije i najdemokratičnije cjeline na svijetu. Upravo u navedenim cjelinama se moraju poštovati manjine, demokracija, sloboda medija, sloboda trgovine. Hrvati su svjesni da ni u NATOu i EU nije sve bajno , ali zato možemo se potruditi da mijenjamo sistem iznutra. To je ono što Simčić još ne može shvatiti i Hrvati koji dugoročno gledaju na razvoj Hrvatske, svakako se boje Simčiću dati glas.
Simčić ima i problem osmjeha i šarmantnosti. Hrvatska je turistička zemlja i u našem narodu je ljubaznost, osmjeh, tolerancija i šarmantnost izuzetno važna. Simčić se do sada u javnim nastupima nije niti jednom nasmijao!

Boljka svih kandidata je odnos prema održivom razvoju, turizmu, pomorstvu, charterima, industriji. Ove teme zaobilaze svi kandidati i na taj način izazivaju odbojnost kod birača.
Za koga glasovati? Teško je kazati! Kako kažu političari, glasujte po svojoj savjesti…

Slika: RTL

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u