Jestiva šibenska katedrala

Objavljeno 26.09.2020 - Vijesti

Jestiva šibenska katedrala

Šibenska katedrala nezaobilazna je postaja na putovanju svakog gosta ovog grada. Može se posjetiti, razgledati, kupiti kao suvenir, a od nedavno i – pojesti! Jedna je slastičarnica ovo ljeto uvrstila u svoju slatku ponudu kolač u obliku šibenske katedrale.

Kolač je kombinacija “namelake” od mliječne čokolade, moussea od lavande i bijele čokolade, ukuhanog šumskog voća i biskvita od pistacija i maslinovog ulja.

Kako je nastao?

– Napravili smo model na 3D printeru i poslali ga u Zagreb firmi koja radi silikonske kalupe da nam ga izradi. Kad je došao osmislili smo kreme, okuse. Tražili smo nešto što će podsjećati na Šibenik, na naše okuse – poput lavande, maslinovog ulja – nešto tradicionalno, što je nama srcu drago. I tako se katedrala “sazidala” – smije se vlasnica Antonia Drezga.

Počeli su s kolačem koji je u obliku šibenske kape i koji je vrlo brzo postao omiljen.

– Ta je kapa tradicionalna ovdje u Šibeniku i naravno nakon toga mi je bilo nekako logično da za njom dođe i šibenska katedrala. To su ipak dva najveća simbola Šibenika – kaže.

Antonia je dugo sanjala o otvaranju slastičarnice u Šibeniku, a vrijeme je često provodila u kuhinji…

– Oduvijek sam voljela raditi slastice, općenito, kako mi kažemo, u kužini se stalno vrtjeti. Gledala sam mamu i baku kako bi nešto pripremale i nakon što sam završila Prometni fakultet, otišla sam u Zagreb i gore sam se jednostavno pronašla. Počelo je – torte za prijatelje, kolače za neke prigode… Malo pomalo, nastao je Yum pastry shop, govori.

Voli se igrati okusima. Kaže, sve potječe od tradicije, jednostavnih kolača.

– Iz njih je nekako došlo da postanu komplicirani. I u tome je zapravo ta čar – da je svaki kolač drugačiji, da svaki ima neki spoj okusa, nešto što čovjek nikad ne bi pomislio da se može spojiti.

Kreativna Antonia voli raditi neobične kombinacije, izazvati, kako kaže, šok, neku reakciju da se ljudi iznenade i da im bude zanimljivo.

Količina deserta je ograničena – jer ova pastry chefica sve kolače izrađuje sama, ručno i to od najkvalitetnijih namirnica, bez umjetnih boja i prašaka. No, svaka dva mjeseca mijenja ponudu – kako bi bilo zanimljivije, kako se ljudi ne bi zasitili i kako bi probali nešto novo.

– Radim i prezentiram ono što i sama volim, ono što se meni sviđa. Sve proizlazi iz srca, iz ljubavi prema onome što volimo i zato je možda i tako prepoznato.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u