Jeste li ikad probali plavi krumpir?

Objavljeno 06.04.2021 - IzdvojenoZanimljivosti

Jeste li ikad probali plavi krumpir?

Sve poznatiji plavi krumpir podrijetlom je iz peruanskih Anda, a tamo je već dugo omiljeno jelo.
Prirodno snažno obojeni krumpiri su i prvi pronađeni krumpiri kod Maya i Inka. Osim zanimljive plave boje, poznate su njegove nutricionističke vrijednosti.

Plava boja ovog krumpira potječe iz pigmenta antocijana iz skupine flavonoida. Antocijani su biljni pigmenti topivi u vodi koji se na svjetlu reflektiraju od tamnocrvene do plavičaste boje, te daju boju borovnicama, kupinama, višnjama, brusnicama. Odgovorni su i za boju lišća u jesen. Antocijani su snažni antioksidansi koji vežu slobodne radikale, sprječavaju štetno djelovanje UV zračenja te imaju antibakterijska svojstva.

Ukus ovoga krumpira vrlo je sličan običnom krumpiru, a može se i kuhati i peći!

Plavi krumpir proizvodi se u Hrvatskoj po cijeni između 20 i 30 kuna za kilogram!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u