Jedriličarka Sandra Lulić priprema se za svjetsko prvenstvo u klasi radial

Objavljeno 20.11.2019 - Sport

Jedriličarka Sandra Lulić priprema se za svjetsko prvenstvo u klasi radial

Sandra Lulić, jedriličarka iz JK Mornar, juniorska europska prvakinja i svjetska viceprvakinja u klasi laser radial upravo se vratila s priprema u Puli gdje je počela suradnju s našom proslavljenom jedriličarkom Tinom Mihelić, svjetskom i europskom prvakinjom u klasi laser radial i sudionicim prošle Olimpijade održane u Riju de Janeiru.

Pred Sandrom je iznimno važan period priprema kako bi potpuno bila spremna za Svjetsko prvenstvo u klasi radial koje je na rasporedu krajem veljače iduće godine u Melbourneu u Australiji koja je druga kvalifikacijska regata za odlazak na Olimpijske igre u Tokio 2020. godine Jozo Jakelić, naš poznati trener i “mornarevac” koji prati Sandrino jedrenje najavljuje prilično ambiciozne planove do kraja ove godine.
-Tijekom studenog je previđen u Dublinu trening s irskim olimpijskim timom, koji je trenutno jedan od najjačih timova u ovoj klasi. S njima će Sandra također nastaviti suradnju u prosincu u portugalskoj Vilamouri gdje se održava jedna manja regata u organizaciji lokalnog kluba, ali će biti jakog natjecateljskog karaktera jer se tu pripremaju sve europske jedriličarke koje ulaze ozbiljno u sljedeću sezonu. S tim nastupom i s još finalnim treninzima u Splitu bismo zaključili ovu sezonu i počeli s pripremama za Svjetsko prvenstvo u Australiji koje se održava krajem veljače 2020. godine u Melbourneu. To je iznimno bitna regata za Sandru jer je to druga kvalifikacijska regata za Olimpijske igre u Tokiju i ako uspije ostvariti rezultat da bude najbolja Hrvatica na toj regati kvalifikacije će se nastaviti dalje kako bi se odabrala najbolja jedriličarka u klasi laser radial za nastup na Olimpijadi – navodi Jakelić.

Posebno ističe okolnosti u kojima se pripreme odvijaju, a koje nisu na razini vrhunske sportašice koja se priprema za Olimpijske igre.
– JK Mornar pomaže koliko može, Hrvatski jedriličarski savez također tu izdvaja određena sredstva, ali generalno, moram reći da krpamo kraj s krajem. To nije nivo financiranja niti status koji zaslužuje jedriličarka koja je u prošlim sezonama osvojila naslove europske juniorske prvakinje i svjetske viceprvakinje. Ona je jedan od najvećih talenata hrvatskog jedrenja i zaslužuje puno veća ulaganja i puno veću podršku. Mi kao klub dajemo sve od sebe i nadamo se da ćemo uspjet zatvoriti financijsku konstrukciju na kraju ove i početkom iduće sezone – ističe Jakelić.

Samo za ilustraciju, na jednoj takvoj razini na kojoj Sandra nastupa, iznos financijskog programa za pripreme i natjecanja iznosi minimalno oko 250.000 kuna, no to je samo dio realnih troškova.

– Jedan laser, kojeg mora imati košta 50.000 kuna, dodatna oprema je još 20.000 kuna, kvalitetan support za vrhunsku razinu svakog sporta koji čine psiholog, doktor, fizioterapeut i kondicijski trener iznosi još dodatnih 200.000 kuna, koliko koštaju njihova putovanja i financijske naknade. Jasno je onda koliko je to veliki zalogaj za klub, zato bi se trebale uključiti i druge institucije kako netko tko zaista ima šansu ostvariti rezultat, to i uspije – zaključuje Jakelić.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u