Jednaki, a ne posebni!

Objavljeno 19.06.2019 - Ona&OnZanimljivosti

Jednaki, a ne posebni!

Kako bi proslavio seksualne različitosti diljem svijeta, LELO se priključuje zabavi i želi da ovoga lipnja svi podrže prosvjed protiv diskriminacije i nasilja. Godišnji LGBTQ prosvjed jedan je od načina na koji se društvo želi osvijestiti o problemima s kojima se LGBTQ osobe suočavaju. Kako bi dali pravu podršku, pratite LELO Instagram i uključite se

LGBTQ osobama često se sudi po monoseksističkim standardima, pretpostavkama i predrasudama koje dolaze od heteroseksualnih zajednica. I iako s njima dijele ista stajališta, često ih se odbacuje, ili gore – odbija. Zanimljivo, muškarci su u ovom slučaju češće izloženiji od žena, posebice što se tiče negativnih društvenih stereotipa: proziva ih se da su promiskuitetni, nesposobni za monogamiju ili zbunjeni u vezi svoje seksualnosti.

Osim toga, LGBTQ osobe izložene su torturi u obliku zlostavljanja i nasilja; diskriminaciji pri zapošljavanju, obrazovanju, raznim uslugama, kao i u zakonu koji aktivno diskriminira ili ne štiti njihova temeljna ljudska prava.

Pokret za jednakost LGBTQ osoba jedna je od značajnijih društvenih snaga koja se tijekom posljednjih desetljeća sve više integrira u društvo. Posebnost ovog pokreta je u tome što su pojedinci koji su zbog svoje seksualne orijentacije bili izolirani od tradicionalnih izvora društvene potpore (obitelji, prijatelja, etničko-kulturalnih zajednica, oformili zajednice koje im pružaju prihvaćanje, razumijevanje i osjećaj pripadnosti. Mobilizacija LGBTQ osoba rezultirala je razvojem različitih organizacija i agencija koje rade na unapređivanju općeg zdravlja i dobrobiti LGBTQ osoba. Isto tako, dovela je do kreiranja geografskih zajednica i stambenih četvrti u kojima LGBTQ osobe mogu živjeti i međusobno djelovati bez neposredne izloženosti proganjanju i diskriminaciji.

Zaključak je: LGBTQ osobe žele jednaka, a ne posebna prava! I zaslužuju ih.

Mnoga istraživanja pokazuju da će oni koji poznaju nekoga tko je LGBTQ osoba, prije podržati jednaka prava za sve. Kao saveznici i prijatelji, ljudi u njihovim životima moraju zauzeti stav za pravednost i uključiti se u borbu za jednakost.

LELO je vaš saveznik, vaš prijatelj. Put do potpune jednakosti i prihvaćanja je dug, ali što više podrške i ohrabrenja pružimo, to će biti lakše.

Posjetite lelo.com i iskoristite naše prijateljske popuste na vaše favorite tijekom cijelog lipnja. Uz kod LELOEQUAL uživajte u jednakosti.

Autor: Sara Švigir

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u