Je li MOST u pravu kad tvrde da je sadašnja Vlada veleizdajnička?

Objavljeno 17.01.2019 - Vijesti

Je li MOST u pravu kad tvrde da je sadašnja Vlada veleizdajnička?

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja tijekom saborske rasprave o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u 2018., ustvrdio je da premijer Andrej Plenković ‘radi za srbijanske interese’, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika, nakon čega je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio stanka kako bi se smirile strasti.

Hrvatska se prema Srbiji u pristupanju Europskoj uniji neće ponašati kao Slovenija prema nama, istaknuo je premijer. Ali MOST pita – ako Srbija ne ispunjava uvjete, skriva informacije o nestalima, a ministrica Pejčinović-Burić ne saziva Povjerentvo za praćenje najtežih poglavlja – ima li tome neki razlog?

– Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese, rekao je Nikola Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.

– Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni, rekao je premijer Andrej Plenković Mostovu zastupniku. Dodao je kako neće dopustiti upadanje u spiralu međusobnog optuživanja koja može završiti nekim incidentom.

Grmoja je potom ustvrdio da je ‘premijer nervozan’, te ponovio da svojim postupanjem hrvatska Vlada radi u korist srbijanskih interesa.

Zbog povišenih tenzija i međusobnog dobacivanja saborskih zastupnika predsjednik Sabora Gordan Jandroković odredio je stanku, apelirajući na zastupnike da ne vrijeđaju i iznose uvrede.

– Iznosite teške optužbe na račun predsjednika Vlade da radi za interese neke druge države; radi se o kleveti, rekao je Jandroković Grmoji.

Grmoja ne staje, pa dobiva opomenu. Predsjedatelj određuje stanku, ali napetost ne prestaje.

– Gdje si ti bio? Gdje si ti bio kao i anemični, zapitao je Grmoja.

– Šta, uzvratio je premijer hodajući prema Grmoji.

U nastavku sjednice svi su zastupnički klubovi apelirali na smirivanje tenzija u sabornici.

Iz Vlade su poručili da premijer nije fizički nasrnuo na Nikolu Grmoju. Grmoja je, kažu, optužio ministricu Mariju Pejčinović Burić, premijera te cijelu Vladu da rade za interese Srbije, a takvo što, dodaju, Vlada neće tolerirati – što je premijer, prišavši zastupniku, želio ponoviti.

– Danas su iznesene najteže klevetničke tvrdnje prema ministrici vanjskih i europskih poslova i potpredsjednici Vlade Mariji Pejčinović Burić te prema meni kao premijeru, praktički za veleizdaju. Nedopustivo je da se u Saboru iznose tvrdnje da radimo u interesu neke druge države, pređena je granica onoga što je normalno u Saboru, Išao sam ga pitati na koga je mislio da je veleizdajnik, no on je izašao. Prešao je crtu onoga što se može nazvati stavom ili političkim mišljenjem, to je previše, zato sam mu i rekao da su mu komentari jadni, kazao je premijer.

Incident u Saboru komentirao je i Nikola Grmoja.

– Nije došlo do fizičkog sukoba, premijer je krenuo prema meni, niz zastupnika ga je pokušao zaustaviti, ja sam čekao razvoj situacije. Stojim pri svom stavu. Iznio sam argumente, nikoga nisam vrijeđao, ali očito je premijer danas jako nervozan, ne znam iz kojih razloga i što se događa u Vladi, rekao je.

No, Nikola Grmoja možda niti sam nije svjestan da je sadašnja državna vlast učinila niz ustupaka Vučićevoj Srbiji što se itekako može protumačiti kao veleizdajnički potez.

1. Vučić je primljen na najvišoj razini kod Plenkovića i Grabar Kitarović, bez da se ispričao za ratnu agresiju Srbije na Hrvatsku i što je najvažnije, Vučić se nije ogradio od svojih izjava na okupiranom području Hrvatske, da nikada prostor bivšeg okupiranog područja Hrvatske neće više biti Hrvatska!

2. Vučićevi ministri nebrojeno puta su uvrijedili Hrvatsku sa svojim izjavama i Vučić se zbog toga nije nikada ispričao.
3. Vučić proglašava oslobađajuće akcije Bljesak i Oluja zločinačkim akcijama te drži da mi nikada nećemo imati isti pogled na devedesete.
4. Vučić je kroz radikalnu stranku Šešelja izravno poticao okupaciju 30 % Hrvatske, a svojim političkim angažmanom i danas potiče ideju republike Srpske Krajne i Republike Srpske.
5. Vučić i dalje taji informacije o nestalima i ubijenima s područja Hrvatske.
6. Vučić još nije platio ratnu odštetu za ubijanje, silovanje i uništavanje privatnih i gospodarskih objekata na teritoriju Hrvatske. Primjerice, krađa nafte i plina s naftnih polja podunavlja, devastacija Plitvičkih jezera, tvornice Borovo, Gavrilović itd.

Po američkim standardima, ili standardima države Izrael, Vučić bi bio proglašen za terorista i kao takav ne bi mogao biti nikakav sugovornik za bolje sutra!

Oprost Vučiću bilo kojeg hrvatskog političara za njegovo terorističko djelovanje i poticanje na isto je doslovno stvar veleizdaje i niti jedan normalan političar sebi ne bi dopustio primanje Vučića niti na jednoj razinu u slobodnoj Hrvatskoj!

Vučić doslovno mora biti sudski procesuiran i svaka politika koja to ne razumije je VELEIZDAJNIČKA!

Tu je Nikola Grmoja itekako u pravu……

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u