Jasna poruka organizatorima EPK! Okrenite se promociji programa i kulture, a ne politike!

Objavljeno 07.02.2020 - KulturaVijesti

Jasna poruka organizatorima EPK! Okrenite se promociji programa i kulture, a ne politike!

Zadnja dva dana traje pravi napad u gotovo svim medijima na organizatore EPK Rijeka na temu svečanog ceremonijala otvaranja. Danas je čak cijela emisija Otvoreno bila na temu komunističko jugoslavenskih provokacija koje Obersnel, Šarar i Višnjić vrše koristeći EPK Rijeka 2020. Danas je čak i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jasno kazala direktorici EPK Emini Višnjić da ona kao privatna osoba ne bi nikada stavljala u kulturne projekte zastavu pod kojom se vršila okupacija i razaranja Hrvatske, pa i na njezin rodni Dubrovnik, no da kao ministrica ne želi kočiti umjetničke slobode.
Pozvala je Eminu Višnjić da se konačno okrenu više promociji programa i kulture te da se zapitaju koliko uopće građani znaju o programu i umjetnicima na EPK Rijeka 2020.
U današnjoj emisiji Otvoreno spomenulo se i to da Emina Višnjić nema nikakvu jaku biografiju te da je nejasno kako je baš njoj pripala uloga da vodi ovaj najsloženiji kulturni projekt u povijesti Hrvatske.
Kada je Emina Višnjić konačno shvatila da je cijeli EPK pretjerao s glorificiranjem neprihvatljivog komunizma i jugoslavenstva, pokušala se izvući da je otvaranje bilo onakvo kakvo je bilo jer je Rijeka zakoračila u karneval!?!? I u emisiji Otvoreno i u emisiji Bujica i na RTLu, i na NOVA TV te na mnogim portalima i radio postajama, EPK Rijeka se nije spominjala po kulturi, nego po sramotnoj kulturi kroz koju se propagira jedan totalitarni sustav.
Morbidnost glazbenih izričaja, kaos, glasnoća, nepovezanost, nerazumijevanje teksta glazbe, neadekvatan odabir izvođača, neadekvatan odabir glazbenih brojeva i potrošenih osam milijuna kuna je ono na što se žale oni kojima program otvaranja EPK Rijeka nije nikako “sjeo”.
Potpuno je nejasno zašto su se Obersnel, Šarar i Višnjić odlučili za političku provokaciju onih građana Hrvatske kojima Jugoslavija i komunizam nikako nisu dragi i zašto su se odlučili za “IZVRTANJE SERIOZNOSTI” kako kaže sama direktorica EPK.
Zašto se umjetnost i kultura nisu mogli staviti u službu povezivanja građana Rijeke i Hrvatske, a ne u u službu podjela? Zašto politički Grad Rijeka nije uspio urediti i srediti infrastrukturu Rijeke do 01. siječnja 2020? Zašto je HNK Rijeka neuređeno, Teatro Fenice devastirano i zatvoreno, muzeji nisu gotovi, Galeb neće biti gotov niti do kraja 2020. godine! Zašto kolodvori izgledaju jadno i zapušteno, kao i prostori gdje su se događali zabavni programi poput zgrade Exportdrva, Hartere i Opere!
Potpuno je jasno da su Obersnel, Šarar i Višnjić osramotili grad Rijeku sa svojim trivijalnim tumačenjem tolerancije, ljubavi, kulture i umjetnosti te da su skrenuli pozornost javnosti s kulturnih događanja na jeftino politikantstvo.
JE LI UPRAVO OVAKVO PONAŠANJE ZLOUPORABA KULTURE?
Vrhunac emisije Otvoreno je bio kad je direktorica EPK Rijeka 2020 kazala da joj je nejasno kako to da jedan veliki umjetnik David Maljković nije dobio zasluženo mjesto u medijima, i da joj je jako žao da se u društvu potenciraju ideološke teme. Kada joj je u studiju HRTa Slobodan Prosperov Novak, ugledni povjesničar hrvatske književnosti, komparatist i teatrolog kazao da ljudi koji vode EPK sami potenciraju ideološke teme, a ne kulturu, ona je kazala MI IH NE POTENCIRAMO!?!?
Dakle nakon ova tri dana medijskog pritiska na vodstvo EPK Rijeka 2020 postalo je jasno da Obersnel, Šarar i Višnjić uopće ne razumiju da svojim djelovanjem skreću pozornost s kulture i umjetnosti ka jeftinom politikanstvu što do sada nije bio cilj niti jedne prijestolnice kulture u EU.
Na ovaj način Rijeka i Riječani željni kulture i pristojne promocije su osramoćeni, a i ostali su uskraćeni u bezbrižnom uživanju u uređenom gradu i to s dobrom kulturnom ponudom koja doista može oduševiti kako Hrvate tako iNijemce, Talijane, Irce, Engleze i ostale građene europe i svijeta! Što se dogodilo, hoće li netko odgovorati?

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u