Jadrolinija treba direktora profesionalca, a ne političara

Objavljeno 23.06.2017 - GospodarstvoVijesti

Jadrolinija treba direktora profesionalca, a ne političara

Ovih dana traži se novi direktor Jadrolinije. S obzirom da se radi o najvažnijoj brodarskoj funkciji u državi, građanima je jasno da bi to trebao biti profesionalac, a ne političar, no političari kakve imamo ne razumiju što znači gospodarstvo i odlučuju se u pravilu za političare.

Trenutačno je na mjestu predsjednika Uprave Alen Klanac, rođen je 1978. godine u Rijeci. Studirao je na riječkom Tehničkom fakultetu, gdje je stekao zvanje inženjera brodogradnje, a doktorirao je na Sveučilištu Aalto u Finskoj.

Njegovi istraživački projekti nisu pomogli Jadroliniji baš niti u jednom pravcu. Brodovi se nisu modernizirali, jadrolinijini brodovi još uvijek nemaju free internet, nije se uspjela financijski zatvoriti dužobalna linija Rijeka – Dubrovnik, Jadrolinija nema niti jedan jedini kruzer brod, Jadrolinija ima ogromne probleme s PR službom i komunikacijom s korisnicima tako da je web stranica www.jadrolinija.hr neažurirana i potpuno nepraktična za korisnike. U načelu bi svaki korisnik trebao znati kada voze neke linije nekamo i dali uopće voze, no PR Jadrolinije je toliko loš da je komunikacija s građanima, medijima i korisnicima stavljena u stoti plan.

Alen Klanac je kadar SDPa, nije se dokazao kao uspješan menadžer i jasno je da ga se treba skinuti s mjesta vođe Jadrolinije zbog državnog interesa.

Zamijeniti nesposobnog Klanca u srcu sezone s nekime koji nema blage veze što se u Jadroliniji događa je nije najinteligentnije rješenje i sasvim je suprotno od nacionalnih interesa.

Za jadroliniju bi najbolje rješenje bilo da je preuzme mladi Marko Čičin Šain koji je sada drugi čovjek Jadrolinije i može se slobodno kazati da ima viziju razvoja Jadrolinije po pitanju financija i isplativosti što je danas najvažnije.

Marko Čičin-Šain Riječanin je rođen 1977. godine, doktorirao je na riječkom Ekonomskom fakultetu, a član je Uprave Primorske banke Rijeka, stručni suradnik na riječkom Ekonomskom fakultetu te asistent na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Možda najvažnije, Čičin-Šain je politički ne aktivan, ne zanimaju ga nikakve političke stranke, radi svoj posao, ima dobru komunikaciju s građanima i medijima što je za Jadroliniju izrazito važno.

Što će politika odlučiti i tko će zasjesti na čelo Jadrolinije, ostaje da se vidi. Ovo je prvi vidljivi test za Plenkovića koji će se morati odlučiti između politikantstva ili profesionalizma.

 

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u