Izložba „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“

Objavljeno 31.05.2018 - Kultura

Izložba „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“

Arheološki muzej u Zagrebu izložbom “Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.” obilježava 28 godina provođenja istoimene muzejsko-edukativne akcije tijekom koje su njeni idejni začetnici, trio Zoran Gregl, Nenad Jandrić i Željko Kovačić, obilježili dvanaest lokacija u gradu Zagrebu.

Nakon gotovo tri desetljeća života na gradskim ulicama, interakcije s prolaznicima, svjedočenja o kulturnom i prirodnom nasljeđu Zagreba, noseći dašak muzeja u urbanu vrevu, zabilježeni camerom obscurom, mamut, supruga kakvih je malo, bradonja, kit i ostali, doduše, ovaj puta supstituirani originalima – vraćaju se u muzej. Intencija Izložbe jest prenijeti dinamiku gradskog života u statičnost muzejskog okoliša, obilježiti 28 godina Akcije i prisjetiti se prvog iz trija. Prijatelja, kolege i prethodnika Zorana Gregla.

Osim autora Akcije, tandema Kovačić-Jandrić, u oblikovanje ovogodišnje Izložbe aktivno su uključeni i sami građani, koji su kao autori u tehnici camera obscura, a kroz suradnju s Hrvatskim fotosavezom, fotografirali i prezentirali spomenike. Tako i oni kojima je Izložba namijenjena – građani Zagreba, nastupaju kao njeni koautori, izražavajući svoju impresiju vizualno upečatljivom fotografskom tehnikom.

Izložba nikako nije završetak Akcije, ona je samo jedan segment u njenom kontinuiranom provođenju pa u nadolazećim godinama Zagrepčani mogu očekivati još spomenika kojima će biti obilježena autentična mjesta pronalaska.

Planirani projekti Akcije u nadolazećim godinama:
Brončanodobna ostava u Dežmanovoj
Novac rimskog cara Hadrijana na zgradi Županijskog suda na Zrinjevcu
Srednjovjekovne naušnice na Kaptolu
Nadgrobna ploča rimskog stogodišnjaka u Podsusedu
Rimskodobna posuda u Zagorskoj

Autori u suradnji sa Z1 televizijom snimaju dokumentarnu reportažu o Akciji i pratećoj Izložbi, a posebno će radovati ako Izložba, uz suradnju s Turističkom zajednicom grada Zagreba, bude popraćena i obilascima grada s paleontološkog i arheološkog rakursa, prateći obilježene lokacije u užem gradskom središtu, kao i ona mjesta koja nisu obilježena spomenikom, ali su pouzdano znana kao mjesta pronalaska pojedinih predmeta iz razdoblja pije 1094. godine.

Nositelj vizualnog identiteta izložbe Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094. godine jest preslika Felicijanove isprave od 6. svibanja 1134.godine, svojevrsni rodni list Grada Zagreba, koja je ujedno i gornja vremenska granica Akcije i Izložbe. Dopuštenje za korištenje preslike: Zagrebačka nadbiskupija, Nadbiskupski duhovni stol, Riznica zagrebačke katedrale.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.
Tisak kataloga uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba.

Muzejsko-edukativna akcija
“Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.”

Tijekom 28 godina sustavnog provođenja muzejsko-edukativne akcije „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ dvanaest je muzejskih predmeta, a u vidu svojih replika, iz statičnog muzejskog okoliša izašlo u vrevu zagrebačkih ulica, na autentična mjesta njihova pronalaska. Njihovo je poslanje osvijestiti prirodno i kulturno nasljeđe Zagreba te živućem gradskom tkivu udahnuti dašak muzealnosti.

Do danas je obilježeno dvanaest lokacija u gradu Zagrebu:

1. Kerestinec– nadgrobni spomenik Poncija
2. Petrinjska ulica – mramorna glava Rimljanina
3. Frankopanska ulica – kost kuka mamuta
4. Stenjevec – župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – ploča sa zapisom koja obilježava rimsko naselje iz 1. – 2. stoljeća te kasnije starohrvatsko groblje iz 11. – 13. stoljeća
5. Križanje Savske i Vukovarske ulice – ploča s reljefom keramičkog vrča s dvije ručke kao podsjetnik na dva antička paljevinska groba datirana u 1.- 2. stoljeće
6. Banjačićeva ulica – brončani kipić boga Jupitera
7. Kaptol – rimski nadgrobni spomenik Akonije Salvije
8. Gornji Bukovec – ulomak kruništa stele rimskodobnog nadgrobnog spomenika
9. Podsused – kostur kita
10. Mirogojska cesta – ranokršćanska lampica u obliku janjeta s Kristovim monogramom
11. Park Ribnjak – rimski nadgrobni spomenik Lucija Egnatuleja Florentina
12. Trg bana Josipa Jelačića – novac rimskog cara Dioklecijana

Autor: Davorka Maračić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u