Izložba U moru i na obali

Objavljeno 07.07.2017 - Kultura

Izložba U moru i na obali

Izložba Renate Vranyczany Azinović Skulpture ili U moru i na obali održati će se 7. 7. – 15. 10. 2017. u Creskom muzeju, Ribarska 7, Cres

Najnovija faza u stvaralaštvu Renate Vranyczany Azinović odnosi se na temu jata riba, na istraživanje prostornih odnosa pojedinac – skupina. Promatrajući podmorje maskom umjetnica je opazila mnoge karakteristične formacije malih riba, pratila tu animaciju zatvaranja u čvrstu skupinu, rastvaranja, prikupljanja u brzom i položaje u slobodnom plivanju. Stilizacijom i oblikovnom igrom ukiparila je ponešto od te egzisencijalne i instinktivne organiziranosti koja zadivljuje svojom uigranošću. Pred nama su reljefi nastali iz multipliciranih oblika; zanimljive nakupine pune dinamike, smjerova i položaja.

Drugi dio izložbe, koji također pripada novijoj fazi umjetnice, jesu kupači, točnije ljudi s plaže koji se sunčaju, sunčači. Sunčači su vrsta hedonističkih grješnika, koji usprkos globalnoj zdravstvenoj “brizi” i zabrani sunčanja izlažu svoju bijelu put suncu u težnji da postanu tamnoputi. Pritom su krajnje opušteni dok sjede podbočeni, nalakćeni, čitajući, ležeći, meditirajući, promatrajući. Raznovrsnost njihovih poza odaje istančanu opažajnost, pa i strast gledanja umjetnice koja vještom modelacijom oživljuje figure iluzijom pokreta i sugestijom njihovih tjelesnih težina. Svi su oni i one opremljeni sunčanim naočalama, šeširićima, šiltovima, dakako u šarenim i jednobojnim, jednodjelnim i dvodjelnim badekostimima, s knjigom ili novinama u ruci ili bez njih. Prepoznatljiva raznovrsnost i individualnost, usprkos apstrahiranju u čiste i glatke forme, specifičnost je koja krasi djela Renate Vranyczany Azinović.
(Branka Hlevnjak, ulomak iz kataloga izložbe)

Renata Azinović rođena je 13. ožujka 1950. u Zagrebu. Godine 1986. počela se baviti umjetničkom keramikom: pohađa Centar za likovni odgoj u Zagrebu (International Insea Institute) kod profesorica Višnje Markovinović i Višnje Jelačić. Od 1986. do 1989. studira slikarstvo kod prof. Vjere Lalin, a tijekom 1987. i 1988. usavršava keramiku kod Ivane Jelačić. Sitnu plastiku konzultativno uči kod prof. Branka Ružića (1988.–1989.).

Ostvarila je niz ciklusa sitne plastike i reljefa u keramici, engobiranoj keramici i bronzi. Priredila je 45 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 200 žiriranih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 1989., a od 1997. članica je Zajednice umjetnika Hrvatske sa statusom samostalne umjetnice. Živi i radi u Zagrebu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u