Izložba Hommage Nenadu Levingeru u Lošinjskom muzeju

Objavljeno 22.05.2018 - Kultura

Izložba Hommage Nenadu Levingeru u Lošinjskom muzeju

Lošinjski muzej, u Galeriji Fritzi, 23. svibnja 2018. u 19 sati otvara izložbu Hommage Nenadu Levingeru (1947. – 2008.) povodom 10. godišnjice smrti i 71. godišnjice od rođenja ovog plodonosnog lošinjskog slikara koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom zaslužio biti dio, ne samo prošlosti, nego i otočne sadašnjosti.

Prošlo je deset godina otkako je Levinger napustio ishodište svoje likovne priče – Lošinj, i ovaj svijet u kojemu je predane emocije, istančanog pristupa slici i crtežu, stvarao više od četrdeset i pet godina. Prisjećajući se brojnih slikarskih domašaja samoukog Nenada Levingera, neizostavno treba podcrtati umjetničke vrijednosti kanoniziranih prikaza pejzaža i (auto)portreta po kojima je publici poznat. Hommage Nenadu Levingeru (1947. – 2008.) izložba je koja predstavlja dio ciklusa akvarelističkih minijatura i apstraktnih akcija, uz nekoliko izloženih autoportreta, na kojima je Leviger emocionalno nadišao svoje dotadašnje slikarstvo i upustio se u novi svijet umjetničkog senzibiliteta, svijet istančane simboličke predmetnosti. Tematski im je okvir u iskazu sakralnih i profanih preokupacija. Osobna umjetnička evolucija, čije je polazište vizija prirode i duhovni svijet, usmjerena je autentičnom izražaju slojevitih sadržaja. Mijene Otoka i vlastita stila sažimao je Levinger u graničnoj dvojnosti figurativnog slikarskog jezika u supostojanju s apstraktnim. Samosvojan i uporan, vješt i slobodan, Nenad Levinger vlastitom je likovnom imaginacijom otočne svakodnevice stvarao uvijek svježe predodžbe onoga njemu bitnog.

Postupnim rastakanjem forme transformirao je svoju mikromotiviku u nova začenjska polja približivši se suvremenom izrazu i praksi moderniteta. Opusom nesumnjivih likovnih vrijednosti i vještinom zrcaljenja emocionalnih poriva svoje vizualistike, Nenad Levinger iskazivao je svu predanost svom umjetničkom habitusu. Nenad Levinger rođen je 1947. godine u mjestu Sveti Ivan Žabno nedaleko Križevaca. Postati slikarom bili su dječački snovi osmogodišnjaka čija se obitelj često selila. Godine 1961. obitelj Levinger nastanjuje se na Lošinju, a Nenad, iste godine, kratko pohađa Školu za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Odustaje od formalnog obrazovanja i uz privatne poduke s vremenom postaje „sam svoj majstor“. Prvu samostalnu izložbu u Malom Lošinju održao je već sljedeće godine, 1962. Ranih godina Levingerova slikarstva u Lošinju, zapazio ga je njemački novinar, likovni kritičar i publicist Erich Kuby koji ga je sljedećih godina pratio i motivirao njegov umjetnički razvoj.

Za mladog je umjetnika to bio „vjetar u leđa“. Teškoćama unatoč, vodio je Levingera slobodan duh kreativca, slikara i crtača, individualca umjetničkog senzibiliteta koji je potrebu stvaranja osjetio već u djetinjstvu, predviđajući si vlastiti put. Godine 1976. vjenčao se s Blaženkom Levinger – Herceg, a uskoro, 1977. dobio je sina Zvjezdana. Živio je s obitelji u Velom Lošinju gdje je 1979. godine otvorio svoj slikarski atelijer – Galeriju Levinger u kojoj je stvarao i izlagao svoje radove sve do kraja života, 2008. godine. Značajan period u slikarskom napredovanju dogodio se njegovom prvom inozemnom izložbom u Trentu, 1983. godine, u organizaciji talijanskog akvarelista Tullija Gaspera. U vremenu svog slikarskog stvaralaštva izlagao na više od stotinu izložbi, samostalno i skupno u Hrvatskoj i inozemstvu. Umjetnički put i stasanje u slikara kakvim ga se i danas mnogi sjećaju za Nenada Levingera nije bio lak. Korištenjem čitavog niza likovnih tehnika – olovka, tuš, pastel, olovka u boji, ugljen, kreda, akvarel, uspješno je eksperimentirao bojom, formom, linijom i kompozicijom. U članstvo HDLU – a Rijeka primljen je tek 2002. godine. Sudjelovao je na mnogim dobrotvornim aukcijma slika u domovini i inozemstvu, te je uvršten u više knjiga i publikacija.

Djela Nenada Levingera nalaze se po privatnim i javnim zbirkama u Hrvatskoj i svijetu, te u njegovu obiteljskom domu u Velom Lošinju. Likovni opus Nenada Levingera obuhvaća stvaralaštvo tijekom više od četrdeset i pet godina umjetničkog rada za vrijeme kojeg je, unatoč izostanku akademskog obrazovanja, postao cijenjeni slikar u hrvatskim i inozemnim umjetničkim krugovima.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 9. lipnja 2018. Radno vrijeme Galerije Fritzi je od utorka do petka od 10-13 te od 18-20 sati, subotom od 10-13 sati.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u