Izložba Amo, amare, amateri; Relativna galerija 19.1.21.

Objavljeno 18.01.2021 - Zabava

Izložba Amo, amare, amateri; Relativna galerija 19.1.21.

Povodom obilježavnja 20 godina djelovanja ex Likovne radionice Art & hobby, sada LiCe, likovni centar, izložene su slike 44 autora, trenutnih ili bivših polaznika radionice koji se amaterski bave slikarstvom a mnogi od njih su pritom ostvarili značajne opuse. Kroz radionicu su prošle generacije polaznika od kojih se neki već godinama aktivno bave slikarstvom.

Izložbom želimo predstaviti fenomen amaterizma u slikarstvu kao izraza izvorne težnje prema stvaralaštvu, bez ambicije da stvaranje postane izvorom zarade. Amateri su istinski ljubitelji, stvaraju isključivo iz duhovnih i emocionalnih pobuda.

Premda se riječ „amaterizam“ pejorativno ponekad koristi kao izraz za nedovoljnu stručnost, u suštini pojma je ljubav, što svjedoči i etimologija samog naziva. Amaterski rad može biti toliko napredan da ga teško možemo razlikovati od „profesionalnog“. Sjetimo se velikih umjetnika Van Gogha, Gaugaina i Cezanne-a koji dolaze iz redova amatera ali s vremenom i posvećenošću postaju „profesionalci“. Ovdje je čak i nemoguće razgraničiti neke definicije. Je li „živjeti/zarađivati od umjetnosti“ ono što će profesionalca razlikovati od amatera ili je to razina posvećenosti ili pak kvaliteta rada? Može li amater kvalitetom parirati profesionalcu? A tko je mjerodavan za ocjenu kvalitete? Akademska društva ili publika? Na ova pitanja teško je dati jednoznačan odgovor, međutim, jedno je nepobitno: amateri su istinski zaljubljenici.

(amo, amare, lat. – voljeti; amateur, franc – zaljubljenik)

Ljubav prema umjetnosti nas spontano potiče da se umjetnički izrazimo. Danas, više nego ikad, imamo ponudu različitih kreativnih aktivnosti ali istovremeno svjedočimo i stoljetnoj tendenciji automatizacije i ubrzanja stila života i uskraćivanju vremena za bavljenje stvaralaštvom.

Ovom izložbom poručujemo: izborite se za svoje vrijeme!

Jer kreativni rad je put do duševne ravnoteže i zdravlja. Umjetničko stvaranje pomaže nam da se izdvojimo iz rutine koja nas često uvlači u svoje niske frekvencije, servirajući nam bezbrojne stvarne i fiktivne, dnevne ili životne probleme, često namećući osjećaj beznadnosti, ograničenosti, manje vrijednosti, neprestane žurbe i nedostižnosti ciljeva. Kreativnim činom izlazimo iz tog materijalnog okvira i uzdižemo se u paralelnu realnost koja nam nudi druge paradigme.

Svjesnost da imamo moć stvaranja podiže osjećaj vlastite vrijednosti. Naši unutarnji svjetovi jezikom umjetnosti otkrivaju svoja blaga i izobilja, shvaćamo da je mnogo toga iznad granice materijalnog. Umjetnost nam pruža nove i duboke uvide, cijelo jedno intuitivno perceptivno polje. Stvaralac je, na duge staze, vrlo bogat i samosvjestan pojedinac. Stoga amaterski kreativni rad treba podržavati i osigurati sve uvjete da on čim više raste i buja.

Ipak, je li samosvjestan pojedinac poželjna varijanta čovjeka u društvu u kojem je klasna nejednakost duboko strukturirana i dogmatski ukorijenjena u sustav. Hoće li bogat i svjestan pojedinac podržati društveni poredak u kojem 90 % svjetskih dobara pripada vrlo uskoj privilegiranoj kasti koja 8 milijardi svjetskog stanovništva tretira kao taoce svojih interesa?

Umjetnost nam pomaže da razvijamo osobnu svijest čime pridonosimo razvijenijem svijetu.

Nikad nemojmo zaboraviti na svoju stvaralačku prirodu, budimo dobri prema sebi, budimo izvorno kreativna bića. Na taj način stvaramo bolji svijet!

Pokrovitelji izložbe su Autoklub Rijeka i građani okupljeni oko KIE kroz oblik samoogranizacije kulture vlastitim sredstvima.

Autor: Dijana Lukić

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u