Izbori samo tri dana nakon Božića

Objavljeno 19.11.2014 - Vijesti

Izbori samo tri dana nakon Božića

Ove godine će Božić biti u drugome planu jer nm je SDPova Vlada priredila iznenađenja. Kažu, Božić ove godine neće biti važan, jer ćete se svi morati zabavljati IZBORIMA.

IZBORI za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 28. prosinca, potvrđeno je iz Vlade. Tako neće biti kršenja zakona, na što se upozoravalo proteklih tjedana, kad se prvi krug izbora najavljivalo tek za 11. siječnja.

Prvi krug 28. prosinca, drugi 11. siječnja

Glasnogovornik Vlade Nikola Jelić potvrdio je da će izbori biti održani 28. prosinca, a formalnu odluku Vlada će donijeti na sjednici u četvrtak. Vlada je datum izbora objavila i na Twitteru.

To znači da će drugi krug izbora, ako do njega dođe, biti 11. siječnja iduće godine.

Podsjetimo, Zakonom i Ustavom propisano je da se predsjednički izbori moraju održati najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika.

Josipovićev mandat započeo je 18. veljače 2010. godine, što znači da se drugi krug predsjedničkih izbora, bude li potreban, mora održati najkasnije 18. siječnja.

Zasad 6 kandidata

Kandidate za šeste po redu predsjedničke izbore mogu predlagati političke stranke registrirane u Hrvatskoj, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači.

Bez obzira na to tko predlaže predsjedničkog kandidata, mora prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Uz sadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, kandidature su do sada najavili Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Grubišić, Anto Đapić i Ivan Rude.

Dragovan: Datum izbora pokazuje da Vlada poštuje demokratske standarde

“Gotovo nakon pet godina na isti datum izbori, što samo potvrđuje da Vlada Zorana Milanovića apsolutno poštuje sve demokratske standarde”, rekao je tajnik SDP-a Igor Dragovan.

Jesu li vladajući popustili pritiscima, obzirom da se spominjao 11.siječanj kao datum izbora? “Nije nikakav pritisak bio. Svi datumi koji su bili u opciji, koliko ja znam, a to su 21. i 28.12., su regularni. Možda je bila želja da se izbori odmaknu od samih blagdana. Mislim da je ovo najbolja moguća odluka da izbori budu na točno isti dan kao i prije pet godina”, dodaje Dragovan.

Lesar: Izbori su raspisani u ustavnom roku

Datum predsjedničkih izbora, koji će se održati 28.12., komentirao je i laburist Dragutin Lesar.

Novinari su ga pitali je li ovime Vlada priznala da je 11.siječanj, koji se spominjao kao mogući datum, iako nitko takvo što nije potvrdio, zapravo neustavan.

“Moguća neustavnost rokova koji bi bili u siječnju pravorijek je Ustavnog suda, ali sama odluka da prvi krug ide u toku ove kalendarske godine, nema više potrebu raspravljati na tu temu.”

Slažete li se vi s time? “Što se imam slagati s odlukom Vlade? U ustavnom roku su raspisani izbori i to je to”, rekao je Lesar.

Josipoviću svejedno kad su predsjednički izbori

Predsjednik Ivo Josipović rekao je u ponedjeljak da mu je “potpuno svejedno” kojeg su datuma predsjednički izbori koje će vlada raspisati za 28. prosinca.

“Veselim se nadmetanju, izborima i nadam se da će ovi izbori proteći u ozračju demokratske borbe, ako to tako mogu reći, sučeljavanja i nuđenja dobrih ideja”, rekao je Josipović poslije predstavljanje knjige “Sveta Stolica i Republika Hrvatska. Dvadeset godina diplomatskih odnosa (1992-2012)” u zagrebačkim Dvercima.

Izbori za predsjednika Republike Hrvatske održat će se 28. prosinca, potvrđeno je Hini u srijedu iz vlade.

Glasnogovornik vlade Nikola Jelić potvrdio je, na upit Hine, da će izbori biti održani 28. prosinca, a formalnu odluku vlada će donijeti na sjednici u četvrtak.

To znači da će drugi krug izbora, ako do njega dođe, biti 11. siječnja iduće godine

Reiner o datumu izbora: Nama je svejedno jer će naša kandidatkinja pobijediti

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner kaže da su u stranci zadovoljni jer je Vlada odlučila narodu priopćiti kada će biti izbori, makar to bilo malo više od mjesec dana.

Podsjeća da je svojedobno sadašnji predsjednik u siječnju pritiskao tadašnju vladu da objavi datum koji je trebao biti u slično vrijeme.

“Eto kako se kriteriji demokratskih standarda mijenjaju ovisno o tome kako Vladi odgovara, pa i gospodinu Josipoviću. Sada je jako demokratski to najaviti nešto više od mjesec dana ranije, ali i to je bolje nego držati hrvatski narod u neizvjesnosti… Nama je potpuno svejedno koji je datum jer će naša kandidatkinja pobijediti”, rekao je Reiner.

Vlada u četvrtak raspisuje predsjedničke izbore

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebala donijeti odluku o raspisivanju izbora za predsjednika Republike za nedjelju, 28. prosinca, a svi rokovi za obavljanje izbornih radnji počet će teći od 24. studenoga.

Ustavom je propisano da se izbor predsjednika Republike obavlja najmanje 30, a najviše 60 dana prije isteka mandata, a odluku o datumu izbora donosi Vlada.

Sadašnjem hrvatskom predsjedniku petogodišnji mandat istječe 18. veljače iduće godine, a novoizabrani predsjednik stupa na dužnost posljednjeg dana mandata predsjednika kojem istječe mandat.

Zakon o izboru predsjednika Republike Hrvatske propisuje, pak, da od dana raspisivanja pa do dana predsjedničkih izbora mora proteći najmanje 30 dana.

Vlada je stoga, vodeći računa o rokovima koji se moraju poštivati u raspisivanju izbora te rokova koji se odnose na obavljanje svih izbornih radnji i mogućega drugog kruga izbora, za dan održavanja predsjedničkih izbora odredila nedjelju, 28. prosinca.

Drugi krug izbora, ako do njega dođe, održava se 14 dana kasnije, odnosno održao bi se 11. siječnja 2015.

Taj se datum, inače, ranije neslužbeno navodio kao datum održavanja predsjedničkih izbora, a dio političke javnosti dočekao ga je “na nož” upozoravajući da bi se njime prekršili rokovi za održavanje izbora.

Vlada bi na sutrašnjoj sjednici trebala, temeljem Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, donijeti i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za predsjedničke izbore koja bi za kandidata ili kandidatkinju s najvećim brojem dobivenih glasova u prvom izbornom krugu iznosila milijun kuna.

Za drugi izborni krug ta bi naknada iznosila 20 posto od iznosa naknade utvrđene u prvom izbornom krugu.

Pravo na naknadu troškova imaju kandidati koji na predsjedničkim izborima dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača, a isplaćuje se iz državnog proračuna u roku od 60 dana od dana objave konačnih službenih rezultata izbora.

Naknada se kandidatima isplaćuje na poseban račun otvoren za financiranje izborne promidžbe, a novac se raspoređuju razmjerno dobivenim glasovima.

Za pokriće troškova izbora i visinu naknade troškova izborne promidžbe osigurano je ukupno 8 milijuna kuna.

Pravo biti biran, odnosno kandidirati se predsjednika Republike imaju svi punoljetni državljani Hrvatske. Kandidate mogu predlagati političke stranke registrirane u Hrvatske, jedna ili više političkih stranaka zajedno, kao i birači. Bez obzira na to tko predlaže kandidata za predsjednika, mora prikupiti najmanje 10 tisuća potpisa birača koji podržavaju njegovu kandidaturu. Svaki birač može svojim potpisom podržati samo jednog kandidata.

Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, a njegove opće ovlasti su predstavljanje i zastupanje države u zemlji i inozemstvu, briga za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, davanje pomilovanja, dodjela odlikovanja i priznanja propisanih zakonom te druge dužnosti određene Ustavom.

Predsjednik države ima ovlasti na području unutarnje te vanjske politike, obrane i rada sigurnosnih službi pa tako, uz ostalo, raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje, te surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike.

Predsjednik je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i surađuje u usmjeravanju rada sigurnosnih službi.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u