Ivica Todorić ostao bez Mercatorovih dionica

Objavljeno 07.07.2017 - GospodarstvoVijesti

Ivica Todorić ostao bez Mercatorovih dionica

Ruska banka Sberbank počela je plijeniti 18,53% dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu Agrokorove nizozemske tvrtke Agrokor B.V., objavili su slovenski mediji koji se pozivaju na agenciju Bloomberg.

Sberbank koji je jedan od većih kreditora koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja. Potom ga planira prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Iz Agrokora su izvijestili da je Agrokor d.d. vlasnik 69,57% Mercatora i da to vlasništvo Agrokora nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje, a Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

U odgovoru Agrokora navodi se i da je manjinski udio od 18,53% Mercatora u vlasništvu Agrokor Investments B.V., a ne Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe, ističu iz Agrokora.

Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave, navode iz koncerna.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u