INDEX.hr počinio kazneno djelo!?

Objavljeno 24.02.2021 - IzdvojenoVijesti

INDEX.hr počinio kazneno djelo!?

HDZ-ova ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je u razgovoru za N1 komentirala jučerašnji potez Indexa, ali i Facebook objavu riječkog kafića Three Monkeys, iz kojeg su poručili da HDZ-ovci u tom kafiću nisu dobrodošli.

Podsjetimo, na naslovnici Indexa jučer je postavljen pop-up prozor s porukom: “Ako želite pristupiti Indexu molimo vas da nam potvrdite da ste čovjek!” Ponuđeni odgovori bili su “Ne, ja sam član HDZ-a” i “Da, ja sam čovjek”. Odgovor “Ne, ja sam član HDZ-a” vodio je ovdje. Index je prozor postavio u znak podrške riječkom kafiću Three Monkeys, koji za goste ne želi HDZ-ovce.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek komentirala je na početku razgovora objavu vlasnika riječkog kafića Three Monkeys da HDZ-ovci i simpatizeri nisu dobrodošli u njegov kafić.

“Ne bih rekla da čitav vrh stranke danima reagira na objavu vlasnika kafića. Reagirao je na objavu na Indexu. Ovo s kafićem u medijski prostor lansirali su drugi. Važno je da diskriminatorni diskurs u javnosti treba osuditi bez obzira na koga se odnosi”, kazala je ministrica na pitanje zašto vrh stranke danima komentira slučaj kafića.

Je li potez vlasnika kafića na korak do fašizma, kako je nekidan rekao premijer Plenković, upitana je potom.

“Predsjednik vlade jasno je objasnio, govorio je o dvostrukim mjerilima. Treba uvijek reagirati na svaku naznaku diskriminacije bilo koga. Previše je govora mržnje u našem društvu, previše diskriminatornih poruka”, rekla je Obuljen Koržinek.

Kad ju je novinar pitao o selektivnim reakcijama HDZ-a, poput izostanka reakcije na riječki grafit “Nemanja Srbine, čakija ti ne gine”, HDZ-ova ministrica je rekla: “Ne može se očekivati da svaki dan reagirate na svaku takvu poruku, naročito što se tiče grafita. Puno je previše takvih grafita, tu reagira policija.”

“Ja pretpostavljam da će Vijeće za elektroničke medije provesti postupak”
Komentirala je i jučerašnju Indexovu akciju te HDZ-ovu najavu “pravnih koraka” protiv Indexa.

“Ne znam baš da bi se to moglo nazvati anketom, više je izgledalo kao cookie odnosno kolačić koji se treba prihvatiti da bi se pristupilo sadržaju. Čim se to dogodilo, ja sam sa svojim kolegama to analizirala jer se dogodilo u jednom mediju. Po našoj analizi, radilo se o kršenju članka 12 stavka 2 Zakona o elektroničkim medijima. Trebat će se obratiti Vijeću za elektroničke medije, ja pretpostavljam da će oni kao neovisno tijelo provesti postupak”, rekla je HDZ-ova ministrica.

“Za ovakvo kršenje zakona nije predviđena prekršajna kazna, radi se o članku koji se veže uz kazneno djelo. Ja ne znam koje bi mogle biti reperkusije, ali ovo nije nešto što je u skladu sa Zakonom o elektroničkim medijima”, rekla je Obuljen Koržinek.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u