Impresivan dokumentarac s elementima fikcije za početak ovogodišnjeg programa Kratkih slika!!!

Objavljeno 12.01.2016 - Kultura

Impresivan dokumentarac s elementima fikcije za početak ovogodišnjeg programa Kratkih slika!!!

Filmski program MM centra u Zagrebu, Kratke slike, 2016. godinu započinju 14. siječnja dokumentarcem s elementima fikcije o romskoj obitelji kojoj prijeti deložacija iz skvotiranog jezuitskog samostana u Brusselsu. Film Kosmos belgijskog redatelja Rubena Desierea djelomično je inspiriran istoimenim romanom slavnog poljskog književnika Witolda Gombrowicza koji govori o preživljavanju i potrazi za smislom u kaotičnoj okolini. Film je na programu u 19:30, a ulaz je besplatan.

Ruben Desiere radio je sa stanovnicima i beskućnicima u briselskom bivšem jezuitskom samostanu, Gesù, fokusirajući se na Roma Kevina Mroča i njegovu obitelj te njihovu borbu s besperspektivnošću i neizvjesnom budućnosti u trenutku kada ostaju bez krova nad glavom. Sudbina obitelji Kevina Mroča, slična je sudbini ostalih obitelji koje žive u samostanu, a svakodnevica kroz smijeh i suze ocrtava život u kojemu se stvarnost, praznovjerje i mašta dodiruju na politički gorućem terenu.

Ovaj angažirani umjetnički film snimljen na romskom jeziku priča je, ne samo o identitetima koji su nepoželjni, već i o univerzalnim egzistencijalnim previranjima kroz poetske slike i esejistički pristup.

Redatelj Ruben Desiere studirao je film u Ghentu, Kosmos je njegov diplomski rad, prikazivan na mnogim međunarodnim festivalima (Docville, International Film Festival Rotterdam, Les Recontres Internationales – New Cinema and Contemporary Art….). U svojim radovima Desiere istražuje veze između ljudi i mjesta.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u