‘Imam poriv da pomognem Hrvatskoj i dovoljno sam jaka za to’

Objavljeno 21.09.2014 - Vijesti

‘Imam poriv da pomognem Hrvatskoj i dovoljno sam jaka za to’

Gošća prve ovosezonske emisije Nedjeljom u dva je predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović. Kazala je kako je osjetila poriv da pomogne Hrvatskoj da postane ‘bolja, prosperitetnija i pravednija’ te se smatra dovoljno jakom za to. Njezina kandiatura, odgovorila je Aleksandru Stankoviću, nije bila ideja Milijana Brkića.

‘Sada je trenutak da se raspravlja o pitanjima koja tište državu, a to su katastrofalno gospodarsko stanje i bankrot pred kojim se nalazimo i sve veći odlazak mladih ljudi’, rekla je Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da je za to ‘direktno odgovorna nesposobna, aktualna Vlada, kojoj je u svemu pomogao predsjednik Ivo Josipović svojom šutnjom i nečinjenjem’. Dodala je kako se ne usuđuje predložiti konkretne reforme – o tome treba odlučiti gospodarski tim. Nije ju nitko uvjerio kako treba smanjiti broj županija – smatra da kombinacijom i dijeljenjem ovlasti između općina (kojih je previše) i županija mogla postići racionalizacija.

Pantovčak kao prostor za osobe s posebnim potrebama

Državnu upravu treba racionalizirati, kazala je Grabar Kitarović, koja je kao primjer uzela Ured predsjednika – u kojemu treba smanjiti troškove i broj zaposlenih. Proračun Ureda predsjednika koji trenutno iznosi 43 milijuna kuna rezala bi – smanjenjem broja savjetnika za vanjsku politiku, a povećala bi segment za odnose s javnošću – kako bi kao predsjednica išla među građane i ‘bila s narodom’. Pantovčak bi otvorila i preuredila u ‘centar za djecu s posebnim potrebama’ a ona bi se preselila u Visoku ulicu.

Josipović u četiri godine nije učinio ništa

Apsolutno se protivi promjenama Ustava koje je najavio predsjednik Ivo Josipović – Ustav je temeljni državni dokument koji se ne može i ne smije dirati i mijenjati u predizborne svrhe. Smatra da je predsjednik Josipović u pet godina nije učinio ništa osim što je u svom uredu zaposlio podobne i podignuo plaće. Istaknula je da čeka što će Josipović reći o svom proteklom mandatu i kako je ostvario svoj protekli predsjednički slogan – Novu pravednost.

Neće izaći na referendum udruge ‘U ime obitelji’ jer ovo rješenje smatra ishitrenim, a proveden je i bez javne rasprave. Podržava preferncijalno glasovanje ali ne i izborni prag od 3 posto.

Kolinda Grabar Kitarović (Igor Duić/HRT)

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u