IFO: Njemačko gospodarstvo porast će iduće godine 2,6% kao i Hrvatsko

Objavljeno 18.12.2017 - GospodarstvoVijesti

IFO: Njemačko gospodarstvo porast će iduće godine 2,6% kao i Hrvatsko

Njemačko gospodarstvo očekuje uspješna godina, predvidjeli su u institutu IFO.

Timo Wollmershaeuser, zamjenik direktora instituta IFO, rekao je da će se rast njemačkoga gospodarstva dodatno ubrzati. Predviđamo da će BDP u ovoj godini rasti za 2,3 posto, 2,6 posto u sljedećoj i 2,1 posto u 2019.
Nijemci smatraju kako je europsko gospodarstvo spremno za više kamatne stope.

Wollmershaeuser je istaknuo da je povećanje kamatnih stopa u Americi ispravan korak te da je Europa to trebala napraviti mnogo prije. Premda situacija nije ista kao u Sjedinjenim Državama jer ekonomski ciklus zaostaje za američkim. Eurozona je blizu ispunjavanja svih ciljeva, dodaje.

No odnos Europe i Sjedinjenih Američkih Država može se opisati kao toplo-hladni.

Svjedočimo da mnoge zemlje na dosta agresivan način izazivaju druge države svojom poreznom politikom. Amerikanci žele Nijemcima nametnuti uvozni porez, dok s druge strane Europljani žele uvesti porez na američke internetske tvrtke. I to pomalo izgleda kao “divlji zapad” jer svi žele maksimalno oporezovati onog drugog. U konačnici svi smo gubitnici jer se trgovina diskriminira u korist domaće ekonomske aktivnosti. Uostalom OECD već desetljećima želi spriječiti takve poteze i mislim da je vrijeme da sjednemo s Amerikancima za stol kako bismo spriječili trgovinsku diskriminaciju, izjavio je zamjenik direktora instituta IFO.

Bude li potvrđena, procjena za 2018. godinu bit će najviša od 2011. kada je gospodastvo poraslo 3,7 posto, poduprto izdašnom državnom potrošnjom nakon financijske krize i posustajanja globalnog gospodarstva.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u