Hrvatsku posjetilo 16 milijuna gostiju

Objavljeno 06.03.2017 - TurizamVijesti

Hrvatsku posjetilo 16 milijuna gostiju

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli predstavili su javne natječaje za programe za dodjelu nepovratnih sredstava – Konkurentnost turističkog gospodarstva i Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Riječ je o programima koji će se realizirati iz proračuna Ministarstva turizma te Europskog socijalnog fonda, a ukupno je dostupno 53,4 milijuna kuna.

Turizam je u programu Vlade definiran kao jedna od glavnih grana hrvatskog gospodarstva, ima velik potencijal daljnjega razvoja i kojem vlada pridaje visoku pozornost, rekao je premijer.

Plenković je napomenuo da smo 2016. imali 91 milijun noćenja, oko 16 milijuna turista, a sve to je dovelo do 9,5 mlrd. primitaka. Hrvatski turizam u udjelu BDP-a iznosi oko 18 posto, što govori koliko je važan za gospodarstvo, boljitak i promociju zemlje, rekao je premijer.

U 2015. godini od deviznih prihoda smo imali čak 7,9 mlrd. eura. Danas predstavljamo dva programa – jedan nacionalni, sredstva dolaze iz proračuna RH, i jedan koji se financira iz proračuna EU-a. Glavni su ciljevi programa povećati konkurentnost hrvatskog turizma, omogućiti nova ulaganja u kvalitetnije hotele te što veću uključenost određenih skupina u zapošljavanje u turističkom sektoru, rekao je Plenković.

Premijer i ministar turizma očekuju da će predstavljeni programi rezultate dati već ove jeseni.

Financiranjem turističkih projekata diljem Hrvatske želimo ojačati ponudu, a time i potrošnja u destinaciji, kao i povećati popunjenost objekata, produljiti sezonu te povećati zapošljavanje, povezanost turizma s lokalnim proizvođačima i međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske, istaknuo je Cappelli.

Ministar očekuje da se u program za zapošljavanje ove godine uključi oko tisuću ljudi u suradnji javnog i privatnog sektora, odnosno hotelijera i strukovnih škola koji kroz program, koji bi trajao oko 120 sati od čega 70 u praksi, mogu educirati nezaposlene i određene ranjive skupine za zanimanja koja im stvarno trebaju.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u