Hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru

Objavljeno 10.05.2017 - Gospodarstvo

Hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru

Hrvatsko gospodarstvo ide u dobrom smjeru, rekao je ministar Tomislav Ćorić pozivajući se na statističke podatke o zaposlenosti. U odnosu na travanj prošle godine, sada je 26 tisuća više zaposlenih, a prvi put od 1990. broj nezaposlenih pao je ispod 200 tisuća.

U odnosu na travanj 2015. taj se broj penje na 52.000, dakle, u ovom trenutku imamo milijun i 475 000 osiguranika na razini Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, rekao je Ćorić i istaknuo da je prvi put od 1990-ih nezaposlenih manje od 200.000.

U vezi s isplatom zaostalih mirovina pripadnicima HVO-a, Ćorić je podsjetio da su Hrvatska i BiH sklopile ugovor o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili članovi Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članova njihovih obitelji, a temeljem tog ugovora Hrvatska je dužna isplatiti zaostatke za 6815 pripadnika HVO-a.

Dugovi pripadnicima HVO-a nastali su najvećim dijelom 2007. i 2008. godine jer se zahtjevi nisu rješavali na vrijeme, a iznose ukupno oko 200 milijuna kuna. Prvom uplatom od 80 milijuna kuna, koja kreće ovoga tjedna, bit će sanirani dugovi iz 2007. godine, a ostatak se planira riješiti u idućih godinu i pol dana.
Sredstva za tu namjenu, dodao je Ćorić, osigurana su temeljem odluke Vlade Tihomira Oreškovića iz listopada 2016. o korištenju sredstava ostvarenih od povrata imovine u postupku preračuna mirovina primjenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju s državama nastalim na području bivše Jugoslavije.

Pritom Ćorić ističe da je HZMO već u travnju izvijestio da je prikupio dovoljno sredstava za isplatu zaostataka pripadnicima HVO-a za 2007. godinu, pa te isplate nemaju veze sa zahtjevom nezavisnog zastupnika Željka Glasnovića, koji je time uvjetovao svoju podršku parlamentarnoj većini.

Na novinarsko pitanje o upitnim vještačenjima invaliditeta nekih pripadnika HVO-a Ćorić je odvratio kako to treba pitati Zavod za vještačenje, a odbacio je i tvrdnju o izjednačavanju mirovina pripadnika HV-a i HVO-a.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u