Hrvatska ulazi u špicu sezone

Objavljeno 26.07.2019 - IzdvojenoTurizam

Hrvatska ulazi u špicu sezone

Hrvatska ulazi u špicu turističke sezone koju će u sljedećim vikendima obilježiti gužve na cestama, pa Hrvatski autoklub (HAK) poziva građane da izbjegavaju putovanje tijekom subote i nedjelje. Najviše turista na hrvatske prometnice dolazi iz zapadnoeuropskih država.
Krajem vikenda počinju školski praznici u dijelu Njemačke iz kojeg tradicionalno dolazi najveći broj turista na odmor, a i brojni građani Hrvatske te susjedne Slovenije, BIH i Srbije u to vrijeme idu na godišnji.

U petak, 26. srpnja ujutro očekuju se gužve na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru Lipovca, s čak i višesatnim čekanjima na graničnim prijelazima sa Srbijom, a osobito na Bajakovu i Tovarniku.

U subotu, 27. srpnja vrlo gustog prometa bit će u smjeru mora na svim cestovnim pravcima.

HAK je objavio i popis mjesta na kojima će biti česta zaustavljanja i iznimno usporen promet. Uz autoceste prema moru i zagrebačku obilaznicu na tom su popisu granični prijelazi, Jadranska magistrala, luke Zadar i Split.

Subotnje gužve u smjeru mora počinju u ranim jutarnjim satima i traju do kasnih poslijepodnevnih sati (od 4 do 17 sati), a oko podneva počinje jačanje prometa u smjeru unutrašnjosti i Zagreba.

Tijekom nedjelje, 28. srpnja najjači promet očekuje se tijekom poslijepodneva u smjeru unutrašnjosti s čekanjem na izlazu s autoceste A1 u Lučkom, na autocesti A2 Zagreb-Macelj u smjeru Maclja i na A3 Bregana-Lipovac na naplati Zagreb-Istok u smjeru Zagreba.

Uvijek je teško savjetovati pravo vrijeme za putovanje, no za predstojeći vikend HAK predlaže za putovanje petak prijepodne ili subotu kasno poslijepodne, odnosno večer. Za povratak s mora predlaže nedjelju prijepodne.

HAK napominje da se za putovanje, umjesto autocesta, mogu koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar, poput Ličke magistrale i stare ceste kroz Gorski kotar (DC3).

Prije putovanja potrebno je provjeriti stanje u prometu. (Hina/FaH)

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u