Hrvatska čvrsto čuva crtu sredine u Savudrijskoj vali

Objavljeno 11.09.2019 - Vijesti

Hrvatska čvrsto čuva crtu sredine u Savudrijskoj vali

Odbor slovenskog parlamenta podržao je u srijedu izmjene zakona kojima se s dvije na četiri godine produljuje isplata odštete ribarima koji ne mogu loviti u vodama Piranskog zaljeva što ih je arbitražni sud svojom presudom dodijelio Sloveniji.

Predloženim izmjenama “interventnog zakona za reguliranje pitanja vezanih na presudu arbitražnog suda” produljuje se s dvije na četiri godine razdoblje za naknadu, objavljeno je nakon sjednice Odbora za unutarnje poslove. Spomenutu naknadu moći će dobivati sedamdesetak ribara. Odštete se moraju dokazivati predajom brodskih dnevnika. Odluku mora potvrditi parlament, a državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede Jože Podgoršek očekuje da to biti u skraćenom postupku.

Slovenski ribari koji ne mogu preko crte sredine u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, na naknadu imaju pravo zbog “ometanja gospodarskog ribolova i za materijalnu štetu koju im nanesu strana plovila”, navodi se. Iz državnog proračuna će se zbog tih zakonskih izmjena u iduće tri godine 560.000 eura osigurati iz resora poljoprivrede, rekao je.

Ribarima iz Slovenije zajamčio je da će eventualne kazne koje im za prekršaje u zaljevu izriču hrvatski organi pokriti Slovenija kad presude postanu pravomoćne. Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu jer smatra da je Slovenija kompromitirala arbitražni proces te nudi dijalog o bilateralnom rješenju koje bi odgovaralo objema državama, a do tada primjenjuje crtu sredine kao liniju razgraničenja u zaljevu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u