HOMO SI (U)TEĆ – druga strana medalje!

Objavljeno 15.04.2019 - IzdvojenoSportVijesti

HOMO SI (U)TEĆ – druga strana medalje!

Da je neki put bolje uteć nego teć dokaz je i organizacija najvećeg riječkog maratona koji je bio sve samo ne na europskoj razini. Maraton/utrke organiziraju RIJEKA RUN iz Rijeke i da nešto nije u redu vidi se i na službenim stranicama RIJEKA RUNa jer oko utrke Homo si teć nema niti dovoljno fotografija, niti videa na naslovnici što i nije baš uobičajeno.

Na programu je bilo čak osam utrka, a u fokusu svakako ona utrka građana u kojoj uvijek svi mogu sudjelovati. Ovu utrku svakako nije bilo lako organizirati, no neke su se stvari svakako mogle bolje organizirati baš zato što je puhala hladna bura i neki su se natjecatelji smrzavali po ulicama.

Damjan Dabović veliki je zaljubljenik u amatersko trčanje i vrlo rado je svake godine sudjelovao na utrci Homo si teć. Ove je godine osvojio odlično 6. mjesto i umjesto zadovoljstva u njemu je eksplodiralo nezadovoljstvo organizacijom, pa njegov osvrt prenosimo u cijelosti:

Ja zadovoljan, moj 5. maraton i drugi ispod 3 sata! Hvala navijačima na veličanstvenom dočeku u cilju! Osjećao sam se ko da sam osvojio olimpijadu, hvala svima!!!!😉
Inače me ništa i nitko ne može iživcirati nakon istrčana 42 km ali danas je to uspjelo organizatoru! Došao sam do zaključka da Rijeka ima najgore organizirani maraton / polumaraton! Zadnjih 5 godina pohodim sa prijateljima trkačima razne trkačke događaje po Hrvatskoj ali i po Europi i nigdje nema takvog raspašoja kao u mom voljenom gradu! Jedna Zimska liga u trčanju je 100 puta bolje organizirana od ovog današnjeg događanja! Osobno ne poznajem organizatora ali pretpostavljam da taj nije nikada bio učesnik nekog trkačkog događaja jer da je, taj se nikad ne bi odnosio prema trkačima na način kako se je odnosio danas! Mislim da se tu samo radi o zgrabi lovu i odradi! Trkačka zajednica u Hrvatskoj pa tako i u Rijeci svakodnevno raste i umjesto da raste i broj natjecatelja, raste broj trkača koji bojkotiraju trku u svojem gradu ( a cijelo vrijeme vrijedno i mukotrpno treniraju u tom istom gradu). Jako je žalosno da ti trkači rađe biraju neku seosku trku po Hrvatskoj nego događaj u 3. po veličini Hrvatskom gradu ( dr godine europskoj prijestolnici kulture)! Ali nakon ovog danas potpuno ih razumijem! Ovo sve pišem jer ne želim bojkotirati nego želim trčati i utrkivati se po ulicama po kojima svakodnevno treniram!
O datuma kad je objavljena ruta riječkog maratona i polumaratona ne želim trošiti riječi jer nigdje u svijetu osim u Rijeci do zadnjeg trena ne znaš rutu za događaj koji se inače pripremaš najmanje 6 mjeseci prije! Svugdje znaš trasu godinu dana prije ali u Rijeci ne! To me nije iživciralo jer sam se valjda već naviknuo!😂
Ono šta me danas iživciralo je dodjela nagrada po kategorijama koja je trebala uslijediti u 15 h! Dodjele nagrada po kategorijama nije bilo jer organizator umjesto da prozove svakog trkača po imenom i prezimenom i lijepo ljudski, sportski stisne ruku ( prvom, drugom i trećem), uruči medalju, nagradu , opali par slika itd…. On putem službenog spikera šalje umorne trkače koji su zajedno sa svojim navijačima čekali par sati ceremoniju nagrađivanja najboljih da preuzmu medalju i nagradu u ŠATORU. Ispred šatora zajedno sa drugim trkačima sam se osjećao kao da čekam red u pošti za plaćanje računa a ne da me netko nagrađuje za moj sportski uspjeh! Tu mi je pukao film i došlo mi je da se okrenem i otiđem ća bez nagrade ali onda me još jedna stvar iživcirala: kad sam shvatio da organizator ne podjeli sve nagrade po kategorijama koje su u nagradnom fondu! Naime organizator ne dijeli nagradu po kategoriji ako je trkač u apsolutnom poretku ostvario plasman u prva tri mjesta. Što je i ok ali onda bi bilo normalno da nagradu po kategoriji dobiju trkaći koji se ne nalaze u apsolutnom u prva tri mjesta nego od četvrtog na dole, jer ovako ne razumijem čemu nagrade ako ostaju organizatoru! Nagrade po kategorijama su bonovi za Sport Vision (500,200,100kn) ne bi se čudio da se organizator ovih dana pojavi u Sport Visionu sa snopom ( par tisuća kuna) i obavi lijepi shopping!
Ljudi moji ovog nema nigdje. Ako ne možeš napraviti nagrađivanje kako treba onda ga bolje nemoj na ovakav način raditi , manifestacija je već dovoljno srozana na nizak nivo i ne treba joj dodatno srozavanje!
Sportski pozdrav svima!

Treba kazati da je Damjan svojim postom pokrenuo cijelu lavinu negativnih komentara na organizaciju Homo si teć pa se očekuje reagiranje Rijeka RUNa, ali i Grada Rijeke.
I na kraji, možda najvažniji osvrt je ime same utrke?

PRovci i novinari postavljaju jasno pitanje, zove li se ova utrka HOMO SI TEĆ ili RIJEKA RUN, jer ako se ova utrka i manifestacija zove HOMO SI TEĆ, onda medalje ne može biti RIJEKA RUN!

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u