HNS i dalje ne shvaća gdje je problem

Objavljeno 25.11.2014 - Sport

HNS i dalje ne shvaća gdje je problem

Završena je trosatna Izvanredna sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza na kojoj se raspravljalo o neodigravanju utakmice između Dinama i Hajduka.

Na sjednici nije bilo predsjednika HNS-a Davora Šukera, koji je bio spriječen zbog obveza prema Međunarodnoj nogometnoj federaciji, pa je sjednicu vodio izvršni predsjednik Damir Vrbanović.

Šuker je u četvrtak poslijepodne, prije derbija, otputovao na poziv FIFA-e. U svakodnevnom smo kontaktu. Ima službene obveze u Komisiji za profesionalni nogomet, objasnio je nedolazak Šukera Vrbanović.

HNS nema ništa protiv Torcide

Vrbanović je naglasio kako nije slučajno da je sjednica sazvana tri dana nakon incidenta na Maksimiru. HNS je želio omogućiti svima koji su relevantni faktori za neodigravanje utakmice da donesu pisana izvješća. Također HNS smatra kako je jako bio bitan dodatni pismeni stav Ravnateljstva policije koji objašnjava što se dogodilo u Maksimiru.

Sada je jasno da je policija intervenirala sukladno zakonu. Tu priča o otporu prema Torcidi pada u vodu, naglasio je Vrbanović.

Izvršni predsjednik Vrbanović u ime HNS-a naglasio je kako im je neshvatljiv potez Hajduka: Neshvatljiv nam je potez Hajduka, kluba i institucije, da se solidarizira s dijelom navijača i bojkotira derbi. Propustili ste napomenuti u vašim izvještajima da je Hajduk pokušao odgoditi utakmicu. Nigdje nikada nisam pročitao akt koji bi dao takvu mogućnost. Nisam čuo u nogometnom svijetu vijest da vodstvo kluba odbije igrati utakmicu zbog navijača. Možda je i bilo problema oko ulaska navijača, ja to ne znam, jer nisam vidio liste. Time se ne bavim. To je posao policije. Podcrtavam da to apsolutno nije razlog da se utakmica ne odigra. Nema pravnog okvira koji Hajduku daje za pravo da ne istrči na teren. Sve dalje je čista primjena propisa.

HNS ogorčen ponašanjem Hajduka: Disciplinski sudac pokrenuo je postupke radi sankcioniranja odgovornih. Ide procedura pa i očitovanja svih involviranih. Jedinstveni je stav IO-a da su doista, ali baš iznenađeni pa i ogorčeni činjenicom da je nogometni velikan kao Hajduk izabrao ovaj put u izražavanju solidarnosti s navijačima. Kasnije smo čuli da je njihov cilj raščišćavanje odnosa u HNS-u.

Hajduk se trebao ispričati

Moguće je da postoji nezadovoljstvo, moguć je propust na ulazu na stadion, ali to nije razlog da se utakmica ne igra. Derbi je interes svih nas, vas novinara, ljudi koji nisu navijači. Duboko cijenim tradiciju Hajduka i sve ono što su u prošlosti napravili za nogomet. Hajduk se morao ispričati zbog neodigravanja utakmice, naglasio je Vrbanović.

Hitan sastanak s Hajdukom

Izvršni predsjednik HNS-a istaknuo je da HNS ne bježi od odgovornosti: Moram istaknuti da IO nije bježao niti od odgovornosti. Svi moramo zauzeti barikade i reći: Da, točno je, nešto nije u redu. Prihvaćamo činjenicu da neke stvari nismo napravili dobro. Spuštamo loptu na zemlju, neka se emocije zamijene razumom. Ovo je ozbiljan pokušaj udara na hrvatski nogomet. Pozivamo čelnike Hajduka kao i čelnike županijskog saveza, sve one koji mogu, da pomognu da se ovo riješi. Posebno pozivam MZOS. Tražimo hitan i neodgodiv sastanak s Hajdukom. HNS nije elitistička organizacija, nismo imuni na kritiku. Želimo da stvari budu bolje. Hajduk je prevelika institucija, previše u svom imenu ima dostojanstva da bi ostali samo na buntu. Više mogu ponuditi u konstruktivnoj raspravi. Taj sastanak može biti od sutra do dalje.

Zaključci IO-a:

1. Najstrože se osuđuju nepropisna ponašanja navijača, posebno incident u Milanu. Osuđuje se i nezabilježeno solidariziranje Hajduka s navijačima koji nisu mogli ući na stadion pod zakonskom odlukom. Načinjena je golema šteta hrvatskom sportu.

2. Pozdravljamo djelovanje policije i pozivamo i druge institucije da slijede taj primjer. Organizator je dužan provoditi Zakon.

3. Potpuna podrška disciplinskim tijelima HNS-a da svoje odluke donose sukladno propisima i bez emocija.

4. Naglašava se da je Hajduk član HNL-a, a to znači da moraju poštovati propise. Ovo je velika opasnost za nogometnu organizaciju. Krajnje je vrijeme za razgovor s Hajdukom kako ne bismo ugrozili natjecanje.

5. HNS ostaje dosljedan u borbi protiv svih anomalija koje štete hrvatskom nogometu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u