HGK: Tematska sjednica na temu brodogradnje

Objavljeno 02.10.2018 - Gospodarstvo

HGK: Tematska sjednica na temu brodogradnje

U prostorijama HGK ŽK Rijeka održana je 10. proširena tematska sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Rijeka. Tema sjednice bilo je aktualno stanje u brodogradnji, te mogućnosti restrukturiranja. Iskazan je veliki interes za učešćem na predmetnoj sjednici o čemu najbolje svjedoči činjenica da se u dvorani tražilo mjesto više.
Uvodničari u raspravu bili su gospodin Siniša Ostojić, dipl.ing., direktor, Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod d.d. te Andrej Grubišić, konzultant, Grubišić & partneri.
Ono što je važno istaknuti da su svi sudionici sastanka podržali opstojnost brodogradnje jer je to neophodno i od prvorazrednog značaja za cijelu Republiku Hrvatsku, ali s posebnim naglaskom da se poslovanje velikih brodogradilišta ne može obavljati na dosadašnji način.
Nakon vrlo sadržajne rasprave, stvoreni su sljedeći zaključci;
Predlaže se nadležnom Ministarstvu da prilikom odabira strateškog partnera na državnom nivou prednost ima onaj strateški partner koji ne traži prenamjenu prostora koje koristi brodogradilište već želi razvijati brodograđevnu i s njom povezanu industriju.

Također da nadležno Ministarstvo RH i Vlada RH razmotre mogućnost bržeg pravnog rješavanja poslovne problematike u brodogradilištu 3.Maj d.d., na način da se kroz izvan sudsku nagodbu postigne dogovor sa vjerovnicima, dobavljačima i kooperantima.
u pogledu mogućeg razdvajanja Uljanika i 3.Maja d.d., nadležnom Ministarstvu RH se predlaže da razmotri mogućnost da država na ime plaćenih jamstava a u svrhu realizacije svog regresnog prava koje ima prema Uljaniku svoje potraživanje namiri dionicama 3.Maja d.d., koje drži Uljanik.

Potrebno je sačiniti jednu sveobuhvatnu analizu i procjenu izravnih i neizravnih doprinosa brodograđevne industrije proračunu i gospodarstvu RH kako bi se mogli dobiti realni pokazatelji o tome da li ta industrija stvara više koristi za društvo ili je negativni proračunski potrošač.

I na kraju, HGK ŽK Rijeka pozvala je zainteresirane poduzetnike, naručitelje brodova, vjerovnike i kooperante da oni preuzmu 3.Maj d.d., pod istim uvjetima kako je to napravljeno kada je Uljanik preuzimao 3.Maj d.d., te da na novim temeljima to poslovanje učine ekonomski učinkovitim i održivim, povrate kontinuitet, stvore proizvod, posao i prostor na tržištu.

Komentari

komentar

Vrati se natrag

Kigo na Facebook-u